Costel Alexe: “Eu ca ministru îi vreau cu cătuşe la mâini pe toţi cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României”

0
859

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a susținut astăzi o conferință de presă pe tema tăierilor ilegale, constatate ca urmare a controalelor tot mai intense din ultima perioadă.

Unul din acest controale a vizat județul Maramureș, unde o pădure de 340 de hectare a dispărut, sub privirile indiferente ale autorităților locale. Ca urmare a acestei descoperiri, Ministrul Mediului a declarat că a fost trimis un dosar la Parchet.

“În weekend am avut o vizită de lucru în judeţul Maramureş, care, în 2018, a fost judeţul cu cele mai mari tăieri ilegale (de lemn, n.r.) din România, cu 110.000 metri cubi identificaţi de colegii de la Gărzile forestiere. Cine ştie ce cantitate nu a fost descoperit? Aş vrea să vă spun că, în Maramureş, la Ocolul Sighet, a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România, din ultimii cinci ani. Pe o suprafaţă de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furaţi 100.000 de metru cubi. O pădure rasă, cu un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei şi cu şi mai mari prejudicii aduse naturii şi mediului înconjurător. Acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte fără ca nimeni să vadă. Nici cetăţenii nu au sesizat, nici autorităţile statului nu s-au sesizat. Aproape că într-o conlucrare comună o suprafaţă importantă din pădurile României a dispărut. Colegii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit acest subiect, l-au investigat şi vă anunţ că, săptămâna trecută, dosarul a fost trimis la Parchet“, a declarat Ministrul Mediului.

Costel Alexe a declarat că pădurea a fost proprietate publică însă o serie de litigii au condus la situația în care astăzi, o bună parte din pădure a dispărut.

“Iniţial, pădurea era proprietatea publică a statului. La un moment dat au fost inventate 410 litigii. Odată avute aceste litigii, din păcate pentru această pădure şi cu concursul Direcţiei Silvice sau a celor care ar fi trebuit să protejeze pădurea, cele 340 de hectare au rămas fără servicii de pază, astfel încât a fost liber la furat. Abia după 10 ani când trebuia făcut din nou acel amenajament silvic s-a constatat că nu mai e nimic şi abia atunci pădurea a revenit în grija Ocolului Silvic. Mulţumim lui Dumnezeu că puterea de regenerare naturală a funcţionat şi prin grija celor de la Direcţia Silvică şi a Ocolului Sighet se operează în interior lucrări silvice. Acolo au închis ochii toţi cei implicaţi, de la cetăţenii simpli la autorităţile locale, la Ocolul Silvic Sighet, la Direcţia Silvică Sighet, pentru că altfel nu ar fi putut să dispară o suprafaţă atât de mare de pădure”, a explicat Costel Alexe.

Ministrul Mediului a mai declarat că, în prezent, a fost finalizat proiectul de HG pentru publicarea limitelor ariilor naturale protejate din România.