Coronavirus. 17 români sunt pe vasul de croazieră aflat în carantină în largul coastelor Japoniei

0
720

17 români sunt în carantină pe o navă de croazieră aflată în largul coastelor Japoniei, potrivit surselor Digi24. Este vorba despre doi pasageri și 15 membri ai echipajului de pe vasul „Diamond Princess”.

Digi24 a făcut o solicitare către Ministerul de Externe pentru mai multe informații, dar deocamdată nu a primit răspuns.

Românii se află în carantină alături de alți aproximativ 3.700 de oameni. Ei nu au voie să părăsească nava timp de două săptămâni. Asta, după ce 10 dintre ei au fost diagnosticați cu noul tip de coronavirus apărut în China.

În aceeași situație se află și alți 1.800 oameni, izolați pe un vas din Hong Kong, după ce trei pasageri chinezi, care au călătorit pe acest vas în urmă cu câteva saptămâni, au fost testați pozitiv, iar acum mai multe persoane tuşesc şi au febră.

Între timp, bilanțul victimelor a crescut din nou, vorbim acum de 564 de morți și aproape 27.000 de îmbolnăviri, după ce în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 70 de noi decese în provincia Hubei, acolo de unde a pornit epidemia.

Vasul Diamond Princess a fost plasat în carantină după ce un pasager a fost depistat cu coronavirus. Compania care operează vasul de croazieră a transmis iniţial că un bărbat care s-a urcat la Hong Kong nu a spus că se simte rău şi nici membrii familiei sale, care l-au însoţit, nu au manifestat simptome.

„Am primit rezultatul testelor pentru 31 de persoane și în cazul a 10 persoane ele sunt pozitive. Acești oameni au fost evacuați de pe navă și, cu ajutorul oficialilor de la Garda de Coastă sunt transportați la unități medicale din prefectura Kanagawa”, a anunțat Katsunobu Kato – ministrul japonez al Sănătății.

Acum, restul pasagerilor și echipajul trebuie să rămână pe navă timp de două săptămâni. Printre aceștia, un cuplu care a vrut să-și sărbătorească nunta de aur într-o croazieră.  „Este un pic straniu. Este liniște. Nu sunt foarte mulți oameni în zonele comune. Din proprie inițiativă, majoritatea pasagerilor au ales să își petreacă timpul în cabinele lor.La ora mesei, folosim sala de mese. Căpitanul și echipajul sunt foarte meticuloși în ce privește anunțurile periodice în ce privește măsurile de igienă, spălatul pe mâini cu apă caldă și săpun, ceea ce e bine. Majoritatea oamenilor nu poartă măști și asta îi include pe toți membrii echipajului și personalul angajat, echipa medicală de pe vas, inclusiv medicul. El chiar mi-a spus în față că nu o să îl văd vreodată purtând o astfel de mască, că a mers peste tot prin Hong Kong și nu a purtat mască, pentru că, dacă nu este una foarte strânsă, nu este suficientă pentru a combate un virus precum coronavirusul”, a declarat un pasager de pe Diamond Princess, David Abel, citat de Bloomberg.

Scene dramatice pe străzile din Wuhan

Pe uscat, în Wuhan, orașul în care a izbucnit epidemia, circulă doar echipele de dezinfecție.

Și tot pe străzile din Wuhan au fost înregistrate alte scene dramatice. Un bărbat a fost filmat (vezi video mai sus) în timp ce se plimba cu un satâr în mână. Potrivit presei locale, el a intrat într-un spital și a încercat să-i atace pe medici furios că toți membrii familiei sale s-au îmbolnăvit.

În ciuda acuzațiilor care li se aduc, medicii din cele mai afectate zone muncesc foarte mult. Dorm pe jos în spitale și câteodată nu se odihnesc cu zilele. Un doctor de numai 27 de ani a murit în timpul turei, după ce a lucrat 10 zile la rând.

Între timp, Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat că va investi 100 de milioane de dolari în lupta împotriva noului tip de coronavirus apărut în China.