Consiliul Județean va investi 98,2 milioane de lei în spitalele ieşene

0
968

Anul acesta, Consiliul Judeţean este decis să investească sume uriaşe în sectorul medical din județul Iași. Pe listă se află trei mari proiecte medicale, unul dintre acestea fiind construirea de la zero a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava, investiție care se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro.

Potrivit relatărilor ZiarulEvenimentul, autoritățile speră ca proiectul să fie finanțat din fonduri proprii, guvernamentale, dar și din bani europene. Cadrele medicale spun că va fi un spital al viitorului, cu aproximativ 27 de departamente, multe dintre acestea unice în țară.

Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii este o altă investiție care se află pe lista proiectelor de importanță majoră pentru Consiliul Județean Iași. Unitatea va fi construită pe actualul amplasament al Secţiei „Dr. Clunet” din Bucium, iar valoarea acesteia este de 116,5 milioane de euro. Anul trecut a fost semnat contractul de achiziție publică a serviciilor de proiectare.

Centrul Regional pentru Tratamentul Infertilității este cea de treia unitate medicală care va fi construită în viitor. Consiliul Județean Iași a scos la licitație contractul de achiziție publică a serviciilor de realizare a Planului Urbanistic Zonal pentru Construirea și Dotarea Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității Iași. Contractul are o valoare de 50.000,00 lei.

Investiții majore vor fi făcute în anul 2022 și în extinderea stației de oxigen la Spitalul de Pneumoftiziologie, în achiziționarea unui nou computer tomograf pentru Spitalul de Neurochirurgie, dar şi în modernizarea spaţiilor şi instalaţiilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” și cele două maternități: Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”.

Investiții importante la Spitalul pentru Copii

O sumă importantă, 26 de milioane de lei, a fost prevăzută pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”. Tot pentru această unitate au fost alocați 12,4 milioane lei pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe, iar alte 6 milioane lei vor asigura realizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru extinderea spaţiilor medicale.

Investiția, cu o valoare estimată de 25.514.297,40 lei fără T.V.A. și o durată de 17 luni, este una dintre principalele priorități pentru Spitalul de Copii. În paralel, continuăm și proiectul de reabilitare și modernizare, ajuns la ultima etapă, modernizarea corpului B. Astfel, vom ajunge să creăm infrastructura medicală necesară pentru ca cei peste 40.000 de copii din județ și din regiune, care ajung anual la UPU, să fie îngrijiți în cele mai bune condiții”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean.

Conform proiectului, extinderea UPU presupune o suprafață desfășurată de 2.281,74 mp. De asemenea, compartimentul va fi dotat cu 19 echipamente medicale și 41 de unități de mobilier medical, iar la etajul I al clădirii va fi amplasată o platformă helipunct.