Timp de două zile, 17-18 aprilie 2018, pe scena Teatrului Ateneu Tătărași, 28 de trupe de teatru din unitățile de învățământ ale județului Iași au prezentat într-un mod creativ rolul educației în societatea contemporană, în cadrul celei de-a doua ediții a Concursului județean de teatru Prin Teatru, spre Educație. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Ateneul Tătărași, fiind înscris în Calendarul Activităților Educative Județene.
Concursul a vizat crearea unor atitudini pozitive și îmbunătățirea calității vieții de elev prin exersarea artei teatrale, ca formă de educaţie în școlile din județul Iași și s-a adresat elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal.
Juriul, format din personalităţi din domeniul teatral şi din reprezentanți ai mass-mediei ieșene (actori, regizori, reprezentanți ai învățământului universitar vocațional și ai Radio Iași), a apreciat creativitatea, originalitatea, prezenţa scenică, expresivitatea în exprimare, acordând 17 premii, care au constat în cărți și diplome. Marele Premiu al concursului a fost acordat trupei „Cantalup”, de la Școala Gimnazială Valea Lupului, profesor coordonator Croitoru Liliana, pentru piesa Poem în lut, iar premiul I a fost obținut, după cum urmează: la secțiunea învățământ primar de către „Licuricii veseli”, de la Școala Gimnazială Iugani, profesor coordonator Bălteanu Mihaela, cu piesa Prostia omenească; la învățământ gimnazial de „Trupa fără nume”, de la Școala Gimnazială Costuleni, structura Covasna, profesori coordonatori Hurjui Ana Maria, Pavăl Eva Iuliana, cu piesa Cucoanele de la Bârzoieni; la secțiunea învățământ liceal de trupa „Kangai”, de la Colegiul Național „G. Ibrăileanu” Iași, profesor coordonator Caliopia Hodorogea, cu piesa Clinica sinucigașilor; iar la secțiunea profesioniști, de trupa „Mimesis”, de la Clubul Copiilor Tg. Frumos, profesor coordonator Leahu Mirela Mihaela, cu piesa Făt-Frumos când era Mic.
Sub deviza Educația este cartea de vizită pe care elevii o vor purta și o vor prezenta toată viața, elevii, profesorii, părinții și toți cei fascinați de lumea teatrului, au avut posibilitatea să valorifice roadele educației nonformale, alături de cei mai talentați actori în devenire din județul nostru.