Comunele se implică în programul de împădurire propus de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

0
883

Ieri, 15 ianuarie 2020, o delegație formată din primari de comune, membrii ai ACoR, a participat la întâlnirea cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel ALEXE.

Subiectul principal al întâlnirii a fost programul de împădurire propus de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Au fost identificate o parte din modalitățile de colaborare cu reprezentanții ACoR în scopul creșterii suprafețelor de pădure la nivel național.

Una din modalitățile de creștere a suprafețelor ocupate cu păduri o reprezintă împădurirea terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic și a îmbunătățirii condițiilor de mediu.

mmap3

În cadrul evenimentului s-au discutat și problemele pe care le întâmpină comunele din România:

 -alunecări de teren;

– drumurile forestiere practicabile, pe care autoritățile locale le pot întreține dacă sunt preluate în administrarea comunei;

– birocrație și proceduri foarte greoaie în privința obținerii avizelor de mediu;

– canalele de irigații aflate în paragină, acestea fiind un real pericol pentru comunități;

– colectarea selectivă a deșeurilor.

Primarul comunei Cumpăna, dna Mariana GÂJU, membru și Raportor în cadrul Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (Comisia ENVE) a Comitetului European al Regiunilor (CoR), a precizat că este nevoie de investiții suplimentare pentru ca România să poată realiza țintele UE adoptate la Paris și a subliniat nevoia de investiții în stații de biogaz, producând energie și contribuind la diminuarea cantităților de deșeuri din mediul rural.

De asemenea, în cadrul întâlnirii președintele ACoR, dl Emil DRĂGHICI, l-a încredințat pe dl ministru Costel ALEXE de toată susținerea Asociației în acest demers și a propus încheierea unui acord de parteneriat între ACoR și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea unei colaborări și consultări mai strânse între autoritățile publice locale și cele centrale.

Asociația Comunelor din România (ACoR), prin membrii săi, dorește să se implice activ în acest program. Membrii ACoR sunt conștienți de importanța unui asemenea program pentru ameliorarea terenurilor degradate prin erodare, alunecare, nisipare, cu exces de umiditate sau cu deficit de apă de pe suprafața teritorială a comunelor.

De asemenea, membrii ACoR cunosc importanța pădurilor ca resursă pentru o societate sustenabilă.