Compania germană Curevac lansează etapa finală a studiului clinic pentru vaccinul său

0
311

Compania farmaceutică germană Curevac a anunțat, luni, lansarea celei de-a treia și ultimă fază a studiilor clinice la scară largă pentru autorizarea vaccinului său împotriva Covid-19, scrie La Libre.

“Curevac începe faza globală 2b/3 a studiilor sale clinice necesare pentru autorizarea candidatului său la vaccin”, a anunțat laboratorul cu sediul în Tübingen (Vest), într-un comunicat de presă, luni dimineață.

Un “prim voluntar a fost recrutat”, spune laboratorul care folosește, la fel ca şi concurenții săi Biontech și Moderna, tehnologia ARN mesager pentru vaccinul său.

Studiul pe scară largă urmează să fie realizat în Europa și America de Sud pe un eşantion de “peste 35.000 de participanți”, afirmă compania.

A doua fază a studiilor clinice a fost lansată la sfârșitul lunii septembrie de laboratorul german, cu un studiu realizat în Peru și Panama pe 690 de voluntari. Rezultatele acestor studii nu sunt încă cunoscute, dar se așteaptă să fie publicate în al patrulea trimestru al anului 2020, potrivit Curevac.

Compania se numără printre zecile de laboratoare din întreaga lume care dezvoltă un vaccin împotriva noului coronavirus. Însă Curevac rămâne în urma compatriotului său Biontech, aliat cu gigantul american Pfizer, al cărui vaccin a fost deja autorizat în Canada, Statele Unite și Regatul Unit.

Compania a fost listată anul acesta la Bursa electronică Nasdaq, cu 150 de milioane de dolari din fondurile strânse pentru a fi utilizate pentru finanțarea acestui vaccin.

Comisia Europeană a rezervat 225 de milioane de doze de vaccin și va putea comanda până la 180 de milioane în plus “după ce se va dovedi că vaccinul este sigur și eficient”.

Compania fusese în martie în centrul unui conflict diplomatic între Berlin și Washington, guvernul german acuzând Statele Unite ale lui Donald Trump de încercări de a răscumpăra compania de biotehnologie.