Comision de 3 milioane euro la Spitalul Covid – Popa și Arsene au bătut palma

0
387

Publicăm astăzi rezultatele unei investigații jurnalistice care arată că cele două consilii județene care au cumpărat spitalul modular Covid de la Lețcani, Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț au plătit firmei turce  Global LLC cu 3 milioane de euro mai mult decât această ceruse inițial. Oferta inițială a firmei turce fost de 10,2 milioane euro iar în final contractul a fost încheiat pentru 13,2 milioane euro. Totul s-a realizat printr-un intermediar pe nume Vladimir Evtodiev, un cetățean din Transnistria.

Mai mult decât atât, documentele publicate de Dezvăluirea arată că firma turcă a fost selectată cu cel puțin o săptămâna înainte de organizarea ”licitației” chiar de acest personaj cheie pe nume Vladimir Evtodiev, proprietar al firmei Marsal SRL din Vaslui.

Serviciile secrete românești știu că spitalul modular Covid de la Lețcani, spital NATO cu o valoare de 13,2 milioane euro a fost livrat printr-un intermediar cu origini dintr-o  zona controlată de Rusia din Republica Moldova și anume Transnistria. Numele său este de origini rusești,  personajul nostru cheie se numește Vladimir Evtodiev și deține firma Marsal SRL din Vaslui. Mai mult, în condițiile în care s-a făcut deja public faptul că DNA a demarat o investigație cu privire la această achiziție, procurorii știu că cele două consilii județene au plătit firmei turce SDI Global LLC cu 3 milioane euro mai mult decât această ceruse inițial? Să precizăm că din suma totală de 13,2 milioane euro, Consiliul Județean Iași contribuie cu 10 milioane euro iar Consiliul Județean Neamț asigura diferența de 3,2 milioane euro. Achiziția s-a făcut prin Asociația Euronest o entitate din subordinea Consiliului Județean Iași.

Turcii au fost ochiți înainte de licitație

Așadar personajele cheie din această afacere sunt doi pesediști de frunte, Măricel Popa președintele CJ Iași,  Ionel Arsene personaj trimis deja în judecată de DNA în două dosare de corupție și acest enigmatic Vladimir Evtodiev  în legătură cu care autoritățile trebuie să lămurească ce caută într-o afacere atât de importantă derulată din bani publici. Astfel, acest Vladimir Evtodiev a contactat firma câștigătoare SDI Global LLC din Ankara cu 9 zile înainte ca Euronest să lanseze invitația de participare pentru Spitalul Covid cu 250 de paturi, adică înainte de demararea propriu – zisă a licitației. În numele firmei sale, Marsal SRL, Vladimir Evtodiev solicită de la SDI Global LLC o ofertă pentru un spital Covid modular cu 256 de paturi. Firma din Ankara îi răspunde lui Evtodiev a două zi pe 2 aprilie. Prezentăm oferta transmisă de SDI Global, document în care se arată că firma turcă cere suma de 10,2 milioane euro pentru spitalul Covid cu 256 paturi.

licitația anunțată de Popa
lansarea licitației

Evtodiev adaugă 3 milioane euro

Deși cere oferta pentru spital de la turci în numele firmei Marsal SRL, Evtodiev nu a participat la licitație cu firma să. Potrivit ziarului Libertatea, Evtodiev a participat la licitație că și reprezentant al SDI Global LLC. Numai că de dată asta Evtodiev prezintă o oferta cu 3 milioane euro mai mare, oferta emisă de aceiași SDI Global LLC.  Prin urmare timp de 10 zile, perioada în care Popa și Euronest au pregătit licitația, spitalul nostru s-a scumpit brusc cu 3 milioane euro. Am incerat să-l contactăm pe Măricel Popa să ne spună ce reprezintă suma de 3 milioane de euro adăugată de firma turcă dar acesta nu ne-a răspuns. Am contactat-o pe Alina Popa, șefa Euronest, entitatea prin intermediul căruia a fost achiziționat acest spital. I-am adresat două întrebări. Am întrebat-o dacă poate confirmă faptul că SDI Global LLC a fost reprezentată la licitație de Vladimir Evtodiev și, dacă știa că acesta primise anterior de la firma turcă o oferta de numai 10,2 milioane euro pentru același spital. Însă, deși s-au cheltuit 13,2 milioane euro din bani publici pentru achiziția acestui spital Alina Popa a trecut totul la secret. „Nu va pot răspunde la întrebări legate de reprezentantul împuternicit sau altceva din cadrul procedurii”, a spus sec Alina Popa.

Prezentăm în fotocopie ambele oferte prezentate de firma turcă.

oferta de 10,2 milioane euro
oferta de 10,2 milioane euro
oferta de 13,2 milioane euro
oferta de 13,2 millioane euro

Poate că într-un final DNA sau alte instituții care verifică această achiziție vor lămuri ieșenii de ce a fost scumpit brusc spitalul cu 3 milioane euro. Maricel Popa a declarat în urmă cu numai o lună în cadrul unei conferințe de presă că a primit informația că două personaje s-au deplasat la Ankara și au cerut șpagă de la turci pentru achiziționarea spitalului. Popa s-a jurat că cele două personaje nu au legătură cu el și a depus la rândul sau o plângere. Pe de altă parte, un martor audiat în dosarul deschis de DNA ne-a spus că procurorii l-au întrebat și de această diferența de 3 milioane de euro dintre prima oferta a turcilor și cea de a două. Așteptăm  poziția oficială a DNA.