Claudiu Năsui, pe urmele lui Florin Iordache, și-a delegat cele mai importante atribuții către trei secretare de stat. Nu este clar cu ce responsabilități rămâne ministrul

0
624

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat joi mai multe ordine prin care și-a delegat atribuțiile către secretarele de stat Simona Carmen Fătu, Valentina Saygo și Daniela Nicolescu, începând cu 18 februarie, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro.

Practic, acestea ar urma să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, actele administrative care vizează domeniile pe care le-a primit fiecare. Simona Carmen Fătu va fi cea care se va ocupa de companiile din subordinea ministrului. Nu este clar ce atribuții îi rămân ministrului.

În acest sens, HotNews.ro consemnează că așteaptă un răspuns din partea ministerului, care va fi publicat imediat după ce va fi primit.

Un ministru care și-a mai delegat astfel atribuțiile a fost Florin Iordache, fostul ministru al justiției, care în februarie 2017 și-a delegat atribuțiile secretarului de stat Constantin Sima.

Unul dintre ordinele semnate de Năsui prevede delegarea către Simona Carmen Fătu a semnării actelor administrative de mandatare a reprezentanților statului în AGA , promovate de către Direcția Generală Administrația Participațiilor Statului, precum și a corespondenței cu operatorii economici emisă de această structură în legătură cu exercitarea calității de acționar al statului.

Printr-un alt ordin, i-a delegat avizarea, aprobarea și semnarea actelor administrative care țin de Direcția Generală Investiții Străine și Direcția Resurse Minerale Neenergetice.

Simona Fătu a deținut mai multe funcții în consilii de administrație sau de supraveghere în companii în care statul deține acțiuni. Ultima funcție a fost cea de membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. În perioada 2013-2017 a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud. De asemenea, a deținut mulți ani funcția de membru în Consiliul de Administrație la Societatea Națională a Sării. În perioada 2016-2017, a fost președintele Consiliului de Administrație. În perioada 2006-2011 a fost membru în directoratul Volksbank Romania.

Prin alte două ordine a delgat atribuții către Valentina Saygo. Aceasta ar urma să semneze documentele care țin de Direcția Generală Afaceri Europene, potrivit unuia dintre ordine, respectiv Direcția Generală IMM și Mediul de Afaceri, Direcția Generală Afaceri Europene și Direcția Generală Comerț Exterior, potrivit celuilalt ordin.

Valentina Saygo este managing partner al companiei Ask for Accounting. Este expert contabil membru CECCAR, specializata pe legislatia si contabilitatea intreprinderilor mici si mijloci.

Pe contul său de LinkedIn se descrie ca fiind “un contabil atipic, care refuza sa lucreze pentru ANAF si prefera sa ajute antreprenorul roman să înteleagă informatia contabila si sa se foloseasca de ea in afacerea pe care o conduce”. “Contabilul este un partener, un confident, iar rolul lui nu este acela de a depune declaratii la Fisc. Provenim dintr-un mediu economic fara traditie si fara experienta, tocmai de aceea am ales sa imi dedic timpul educatiei tinerilor antreprenori, ajutandu-i sa razbata in hatisul legislativ, astfel incat pe termen lung sa reuseasca sa conduca business-uri de succes”, scrie Valentina Saygo.

Un alt ordin prevede delegarea de atribuții către Daniela Nicolescu. Aceasta ar urma să se ocupe de avizarea, aprobarea și semnarea documentelor care țin de Direcția Generală Turism, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene in Domeniul Turismului și Organismul Intermediar pentru Turism.