Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene aniversează 20 de ani de la proclamare

0
798

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene cuprinde idealurile care stau la baza UE: valori universale precum demnitatea umană, libertatea, egalitatea și solidaritatea, care au creat un spațiu de libertate, securitate și justiție pentru cetățeni, bazat pe principiile democrației și ale statului de drept, scrie CaleaEuropeană.ro.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a fost proclamată de către Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene la data de 7 decembrie 2000, în cadrul Consiliului European de la Nisa, devenind obligatorie din punct de vedere juridic în toate statele membre UE odată cu includerea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Carta cuprinde şase categorii de drepturi  : demnitatea, libertăţile, egalitatea, solidaritatea, cetăţenia şi justiţia. Aceste capitole conţin dispoziţii care se află in centrul legislaţiei privind relaţiile de muncă şi a relaţiilor industriale în Europa, acoperind drepturile sindicale şi sociale  : cheia de boltă a misiunii mişcării sindicale.

Pe lângă drepturile tradiționale, care acoperă justiția, libertatea și drepturile cetățenilor, Carta include drepturile fundamentale ale „celei de-a treia generații”, drepturi care depășesc domeniile civil și social: protecția datelor; garanții privind bioetica și administrarea transparentă.

Cu toate acestea, conform Raportului privind drepturile fundamentale pentru 2019 și 2020, statele membre se confruntă cu lipsa unor politici naționale care să promoveze sensibilizarea cetățenilor cu privire la Cartă și punerea în aplicare a acesteia. Constatările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) evidențiază faptul că organizațiile societății civile și instituțiile naționale din domeniul drepturilor omului joacă un rol esențial în asigurarea impactului real al cartei în viața oamenilor, însă aceste organizații nu sunt suficient de bine informate cu privire la cartă și la situațiile în care se aplică.

Astfel, Comisia Europeană a prezentat la 2 decembroe o nouă strategie de consolidare a aplicării Cartei drepturilor fundamentale în UE, care se axează pe patru direcții de acțiune care stabilesc modalitățile de punere în aplicare a cartei în următorii 10 ani:

  • punerea în aplicare efectivă de către statele membre
  • responsabilizarea societății civile
  • carta ca punct de reper pentru instituțiile UE:
  • creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor

Începând de anul viitor, Comisia va prezenta un raport anual care va analiza modul în care statele membre aplică dispozițiile cartei în anumite domenii tematice.

Strategia vine în completarea Planului de acțiune pentru democrația europeană și a Raportului privind statul de drept, care ilustrează abordarea cuprinzătoare a Comisiei în ceea ce privește promovarea și protejarea drepturilor fundamentale și a valorilor UE.