Campionat European de Șah feminin, organizat la Iași – peste 100 de sportive vor participa la competiție

0
247

O competiție majoră de șah se va desfășura în această lună în municipiul Iași! Între 9 și 20 august, la un stabiliment din Piața Unirii va avea loc Campionatul European de Șah feminin, la care vor participa 118 persoane din 29 de țări.

Competiția beneficiază și de sprijinul Primăriei Iași, for care a alocat recent 300.000 de lei pentru desfășurarea evenimentului în municipiu, potrivit relatărilor BZI.ro.

Campionat European de Șah în Iași: 118 jucătoare sunt așteptate la eveniment

Cele mai multe jucătoare provin din România. Astfel, 15 participante, unele chiar din Iași, provin din țara noastră. Alte 12 jucătoare provin din Rusia, iar 10 sunt din Azerbaidjan. De asemenea, 7 participante provin din Armenia, 6 din Germania, 5 din Polonia, dar și 4 din Austria și alte 3 din Elveția.


Dintre cele 118 participante la acest campionat, 49 sunt mari maestre ale șahului. Printre acestea se află Nino Batshiasvili (Georgia), Lela Javakhishvili (Georgia), Antoaneta Stefanova (Bulgaria), Bela Khotenasvili (Georgia), Olga Giria (Rusia), Anastasia Bodnaruk (Rusia), Gunai Mammadzada (Azerbaidjan), dar și Irina Bulmaga (România), Meri Arabidze (Georgia) sau Olga Badelka (Belarus). Cea mai vârstnică participantă este Aureliana Pancu, născută în 1954, campioană națională la veterane. Cea mai tânără competitoare este Alexia Andrieș, născută în 2009, din Iași.

Premii totale de 300.000 de lei la Campionatul European de Șah

Conducerea Federației Române de Șah a arătat că, în ultimii ani, în România au avut loc numeroase competiții cu participarea unor sportivi de talie internațională.

Ne bucurăm pentru organizarea acestui eveniment la Iași, de faptul că orașul va fi pe tapetul unui turneu de anvergură internațională. Mulțumim Primăriei Iași și Consiliului Local pentru sprijnul acordat la organizarea acestui eveniment. Din 2013 și până în prezent, am organizat câte o competiție internațională în România, singura excepție fiind în 2020, când, din cauza pandemiei, nu au avut loc evenimente. În anul 2017 am avut în țară atât Campionatul Mondial Școlar, cât și Campionatul European de juniori. Prima competiție a reunit 650 de sportivi la Iași, iar a doua, de la Mamaia, a reunit 1.350 de sportivi”, a precizat Sorin Iacoban, președintele Federației Române de Șah.

Recent, echipa de fetițe de la U08 a CS Politehnica Iași a cucerit trei medalii la Campionatele Naționale de Șah pentru copii și juniori pe echipe, campionat desfășurat la Iași în perioada 12-20 iulie.

Președintele ECU este așteptat la Iași

Oficialii Federației au arătat și faptul că acest campionat este și primul derulat la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19. În plus, la Iași va ajunge și Zurap Azmaiparashvili, președintele Uniunii Europene de Șah (ECU), mare maestru internațional.

Este primul mare campionat organizat în această perioadă, în care ne-am confruntat cu pandemia. Federația Europeană își reia calendarul prin această competiție, ce va avea loc la Iași. La campionat va participa și Zurap Azmaiparashvili, președintele Uniunii Europene de Șah” a precizat Ionuț Dobronăuțeanu, directorul tehnic al Federației Române de Șah și vicepreședinte ECU.

În 2019, în Iași a mai avut loc un turneu de șah, cu participarea a 230 de jucători.