Brexit: Mii de europeni vulnerabili aflați în Regatul Unit riscă să își piardă drepturile

0
757

Mii de europeni vulnerabili, între care și români, care trăiesc în Regatul Unit riscă să-și piardă drepturile din cauza Brexitului, au atras joi atenția militanţi ai asociaţiei The3Million, care apără interesele cetăţenilor europeni în Regatul Unit, scrie CaleaEuropeană.ro.

Regulile în materie de imigrare se modifică pentru europenii care sosesc în Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție, adică de la 1 ianuarie 2021: cei care locuiesc deja acolo își vor menține drepturile cu condiția prezentării unei cereri privind statutul de rezident.

Asociația The3Million, care apără drepturile cetățenilor UE, și-a exprimat îngrijoarea cu privire la faptul că persoane care au contracte pe perioadă scurtă de timp și persoanele aflate în etate ar putea cădea victime dacă nu aplică până în luna iunie 2021 pentru statutul de rezident.

Un reprezentant al acestei organizații a declarat că, în pofida numărului mare de cereri, există numeroase persoane care nu-și cunosc drepturile: persoane aflate în case de îngrijire sau care sunt izolate.

Conform celor mai recente date oferite de Ministerul britanic de interne, 3,72 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au aplicat pentru a trăi și lucra în Regatul Unit și după data de 31 decembrie 2020.

Din numărul total al cererilor primite până în prezent de autoritățile Regatului Unit (3.721.960), cele mai multe au fost depuse de cetățeni polonezi (718.620), urmați de români (609.060) și italieni (372.380).

În perioada 28 august 2018-30 iunie 2020, un număr de 3.462.610 de cereri au fost finalizate. Dintre acestea, în cazul a 1.984.220 de persoane a fost acordat statutul de rezident permanent. 1.427.070 au primit statutul de rezident temporar, care oferă permisiunea de a continua să trăiască provizoriu în Regatul Unit şi posibilitatea de a face o nouă solicitare după cel puţin cinci ani de locuit în această ţară. 25.170 de cereri au fost nule sau retrase, 23.090 au fost clasificate drept non-valide, iar unui număr de 3.060 persoane li s-a refuzat cererea de rezidenţă.

Pentru a continua să se bucure de drepturile actuale pe teritoriul Marii Britanii (dreptul de a locui, a studia și a munci) și după Brexit, toți cetățenii europeni trebuie să solicite noul statut de rezident.

Statutul de ”pre-settled” este atribuit celor care sunt de mai puţin timp rezidenţi ai ţării. Acest statut le va permite să rămână cinci ani suplimentari în Marea Britanie şi să solicite statutul permanent, odată trecut pragul de cinci ani de rezidenţă.

Orice cetățean român care, fie se găsește deja pe teritoriul Marii Britanii, fie intră pe teritoriul Marii Britanii până la 31 decembrie 2020, poate să aplice pentru acest statut până la 30 iunie 2021. Ulterior datei de 1 ianuarie 2021, cetăţenii europeni din Marea Britanie vor fi condiţionaţi să-şi demonstreze statutul atât autorităţilor dar şi atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-şi dovedească dreptul de muncă în această ţară.

Sistemul de imigrare bazat pe puncte introdus de Guvernul de la Londra a devenit de marți operațional.

Astfel, cetățenii străini, inclusiv cei din statele membre ale Uniunii Europene, care doresc să lucreze în Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021 pot aplica online pentru viză de muncă.