Bolnavii de hepatită, trimiși pentru investigații la privat

0
1771

După ce, luna trecută, pacienţi din toată Moldova au venit degeaba la spital, acum a mai apărut o problemă „legislativă“. Vor fi nevoiţi să meargă în privat pentru o investigaţie ecografică: fibroscan. „În Iaşi nu există fibroscan la stat, ceea ce înseamnă că trebuie să pun pacientul să facă fibroscan pe banii lui, că nu am altfel cum“, arată dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase. Până acum pacientul nu plătea nimic, pentrucă analiza se făcea din sânge.

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ a fost văduvit de peste 60.000 de lei la decontarea serviciilor medicale pentru luna aprilie. Dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al spitalului, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ contextul acestor pierderi financiare: la începutul lunii aprilie, după intrarea în vigoare a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în perioada 2018-2019, codurile de boală pentru tratamentu lhepatitelor „au dispărut“.

La Iaşi, din cauza cozilor formate la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul „Sfântul Spiridon“ de bolnavii din toată Moldova veniţi după tratament, CJAS le-a recomandat medicilor folosirea unui cod de boală generic, cu asigurări verbale că serviciile medicale vor fi decontate. În luna mai, surpriză: serviciile medicale acordate nu au fost decontate.

Numai în cazul Spitalului de Boli In­fecţioase, în jur de 200 de fişe medicale întocmite pentru tot atâţia pacienţi nu au fost validate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, şi în consecinţă nedecontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Deşi a oferit servicii medicale de peste 427.000 de lei, spitalului i-au fost validate şidecontate servicii de peste 366.000 de lei. Diferenţa reprezintă, după cum arată directorul medical, serviciile medicale oferite bolnavilor cu hepatite.

„La data de 30 martie 2018, vineri după-amiază, CNAS emite un ordin prin care scoate codurile de boală aferente hepatitelor cro­nice B, C, D, şi nu le înlocuieşte cu nimic. Pacienţii vin la începutul lunii aprilie după reţete şi tratament, iar noi nu suntem informaţi de faptul codurile nu mai sunt valabile. Trec trei zile în care nu am făcut deloc internări, în care a fost dificil pentru tratamentul cu interferon free la bolnavii cu hepatita C din toată Moldova se face doar la Iaşi. În cele din urmă, găsim o soluţie după o discuţie telefonică cu CJAS prin care ni se spune înlocuim codurile de boală de la aceşti pacienţi cu un cod la modul general, urmând ca toată luna aprilie facem internările doar pe codul acestaşi CNAS să le deconteze ca serviciu medical. Ei, noi am făcut aşa cum ne-au spus, dar ei nu ne-au validat şi decontat serviciile. Am pierdut înjur de 62.000 de lei“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase.

Conform specialistului, la finalul lunii aprilie, CNAS a înlocuit codurile de boală, dar nu le-a introdus şi în sistemul informatic astfel că, la începutul lunii mai, bolnavii cu hepatită iar au fost umiliţi şi nu şi-au pri­mit reţeta la timp.

Bolnavii obligaţi să-şi facă analize în privat

Lista B.4.1 din Anexa 22 a Noului contract-cadru vine cu o nouă „provocare“ pentru medicii care au în evidenţă bolnavi cu hepatită cronică virală B sau C: direcţionarea pacienţilor către firmele private. Potrivit listei citate, îngrijirile acordate bolnavilor se decontează „numai dacă s-au efectuat toate serviciile obligatorii“ prevăzute în document, printre care o investigaţie de fibroscan (n.r. – procedeu care presupune determinarea gradului de fibroză hepatică). În Iaşi, investigaţia se realizează numai de către două firme private de servicii medicale, după cum arată dr. Mihnea Hurmuzache. Potrivit medicului, prevederea este cu atât mai aberantă, cu cât protocolul de îngrijire a bolnavului cu hepatită C specifică determinarea gradului de fibroză gratuit, printr-un voucher pentru investigaţia fibromax.

„Cine a făcut lista B.4.1. nu pare a fi în mare cunoştinţă de cauză vizavi de lumea reală. De exemplu, încazul tratamentului fără interferon, conform protocolului naţional, firma care a câştigat şi care are terapia pentru hepatita cronică C în România s-a obligat să dea medicilor voucherelor de gratuitate pentru viremie şi fibromax. Deci, pacientul nu plăteşte nimic. Acum, vine această listă B.4.1, în condiţiile în care protocolul naţional este în vigoare până la 30 iunie, şi spune: Nu. Nu mai faceţi sub nicio formă fibromax, analiză care se ia din sânge foarte simplu şi al cărei rezultat este mai exact şi fiabil, şi faceţi fibroscan, care este ca o eco­grafie. În Iaşi nu există fibroscan la stat, ceea ce înseamnă că trebuie să pun pacientul să facă fibroscan pe banii lui, că nu am altfel cum“, a mais pecificat dr. Hurmuzache, medic primar boli infec­ţioase.

Medicul a conceput un memoriu pe care l-a trimis CJAS în care arată, pe lângă neconcordanţa de mai sus, alte patru puncte neclare din noul contract-cadru privind îngrijirea bolnavilor cu hepatită.

În luna aprilie, când „Ziarul de Iaşi“ a consemnat că bolnavii cu hepatită nu-şi pot lua tratamentul din cauzam odificărilor ope­rate de CNAS, reprezentanţii CJAS Iaşi au arătat că schimbările au fost făcute în folosul pacienţilor.

„Printre prevederile contractului-cadru sunt câtevaelemente de noutate în ceea ce priveşte extinderea listei de servicii medicale. Astfel se adaugă noi servicii medicale care sunt standar­dizate. Toate aceste modificări vin în sprijinul pacienţilor care vor şti la un anumit diagnostic ce investigaţii primească“, a subliniat atunci Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

Întrebaţi despre serviciile medicale oferite, dar nedecontate Spitalului de Boli Infecţioase pe luna aprilie, reprezentanţii CJAS au transmis că la mijloc se află o eroare informatică.

„Motivul invalidării acestor servicii este semnătura cu cardul. Această eroare este în analiza serviciului IT al CJAS Iaşi care va colabora cu compartimentul IT al furnizorului, astfel încât problemele de invalidare să se rezolve până la regularizarea trimestrială. Deci, spitalul nu va pierde aceşti bani“, a transmis purtătorul de cuvânt al CJAS Iaşi.