BBC: China folosește uiguri drept cobai pentru sisteme de supraveghere cu inteligență artificială care detectează stări emoționale

0
774

Un sistem de supraveghere care utilizează inteligența artificială și recunoașterea facială și care poate recunoaște stări emoționale ale oamenilor este testat de China pe uigurii din Xinjiang, scrie BBC, potrivit Digi24.ro.

Un inginer software susține că a instalat astfel de sisteme în secții de poliție din Xinjiang. Un activist pentru drepturile omului care a putut să vadă felul în care funcționează a descris acest sistem drept „șocant”.

Potrivit BBC, ambasada Chinei de la Londra nu a făcut precizări directe cu privire la această informație însă a spus că „drepturile sociale și politice ale tuturor minorităților etnice sunt garantate”.

Regiunea Xinjiang este locuită de 12 milioane de uiguri, o minoritate etnică din China, majoritatea musulmani. Cetățenii din această provincie se află sub supraveghere constant, iar autoritățile chineze folosesc acolo „centre de reeducare” – lagăre de detenție în care se estimează că sunt ținuți prizonieri peste un milion de oameni.

Beijingul spune că supravegherea este justificată în regiune pentru „separatiștii care vor propriul stat au ucis sute de oameni în atacuri teroriste”.

„Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept cobai pentru experimente”

Inginerul software a fost de acord să prezinte sistemul jurnaliștilor BBC, sub protecția anonimatului, pentru că se teme să nu îi fie pusă siguranța în pericol. Compania la care el a lucrat nu a fost nici ea numită.

El a arătat cinci fotografii cu deținuți uiguri despre care se crede că au fost folosiți pentru a testa noul sistem – „Guvernul chinez îi folosește pe uiguri drept cobai pentru experimente”.

Inginerul spune că el s-a ocupat de instalarea camerelor în secțiile de poliție din Xinjiang – „Am pus camera de detecție la 3 metri de subiect. Este similar cu un detector de minciuni, însă cu tehnologie mult mai avansată”.

El a mai spus că polițiștii folosesc scaune speciale pentru imobilizarea victimelor – „încheieturile de la mâini și picioare le sunt legate cu strânsori metalice”. El a adus dovezi care atestă că sistemul de inteligență artificială detectează schimbări la minut ale expresiilor faciale și deschiderea sau închiderea porilor de piele.

Conform acestuia, sistemul produce apoi o diagramă, în care segmentul roșu reprezintă anxietate sau o stare psihică negativă. Dovezile au fost studiate de Sophie Richardson, directoare pentru regiunea Chinei la Human Rights Watch.

„Sunt materiale șocante. Nu doar că oamenii sunt reduși la un grafic, dar apoi sunt condamnați pe baza acestei proceduri dure, cu presiuni enorme și o stare de spirit alterată”, a spus Richardson.

Sisteme orwelliene de supraveghere

Grupul de cercetători american IPVM susține că a obținut dovezi care atestă că sistemele chinezești de supraveghere au fost dezvoltate pentru a-i identifica în mod specific pe uiguri.

O aplicație de brevet din iulie 2018 descrie un dispozitiv capabil să identifice o persoană în funcție de etnia acesteia. De asemenea, astfel de tehnologii sunt folosite și pentru sistemul „ Un om, un dosar”, un sistem sofisticat de urmărire prin care guvernul stochează informații despre oameni, activitățile lor politice, relații, etc.

„Un astfel de sistem face ca orice fel de disidență sau nesupunere civică imposibilă și creează predictibilitate reală în ce privește guvernul și comportamentul cetățenilor față de el. Nu cred că Orwell și-ar fi putut vreodată imagina că un guvern ar putea să facă asta”, spune Conor Healy de la IPVM.

Ambasada Chinei de la Londra a spus că nu are cunoștință dacă astfel de sisteme ar exista sau s-ar afla în dezvoltare.

IPVM a precizat că a descoperit materiale de marketing pentru o cameră și un brevet software cu ajutorul cărora pot fi identificați uiguri.