Autostrăzile Moldovei, cea mai mare finanțare prin PNRR

0
715

434 de kilometri de autostradă vor fi construiţi cu finanţare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), termenul limită pentru finalizarea lucrărilor fiind august 2026.

Din cei 450 de kilometri de autostradă propuşi pentru finanţare, 383 sunt pe A7 Ploieşti-Paşcani „Autostrada Moldovei” (patru secţiuni cu o lungime totală de 320 km), respectiv „capetele” de pe A8 Autostrada Unirii (Târgu Mureş – Miercurea Nirajului şi Leghin – Paşcani), scrie economedia.ro.

La sfârșitul anului trecut, primeam la Iași vizita ministrului Fondurilor Europene de la acea vreme, Marcel Boloș, și ne asumam includerea ca propunere de finanțare prin PNRR a capetelor din sectorul montan din autostrada A8 și alocarea de resurse financiare pentru autostrăzile A7 și A8.

Astăzi, autostrăzile Moldovei obțin cea mai mare finanțare prin PNRR.

Am spus atunci că Moldova primește, în sfârșit, atenția cuvenită din partea autorităților centrale, iar valoarea investițiilor pentru proiectele noastre, ale ieșenilor și moldovenilor, stă drept mărturie a unei colaborări guvern – parlament – administrație locală fără precedent.

Astăzi este o realitate.

Investițiile în infrastructura rutieră a Moldovei au rămas prioritare pentru Guvernul României și le mulțumesc tuturor celor care au susținut și susțin în continuare proiectele regiunii noastre ca interes național.

Până în anul 2026, vom avea finanțați 383 km de autostradă în Moldova!” – a declarat Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași.

De asemenea, un alt tronson de autostradă propus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi A1, secţiunea dintre Holdea şi Margina, practic tronsonul care lipseşte pentru a avea Autostradă completă între Sibiu şi Vama Nădlac.