Au fost realizate primele imagini din lume la 3200MP, cu o singură cameră

0
1038

Oamenii de știință de la Laboratorul Național de Accelerare SLAC al Departamentului pentru Energie al SUA au obținut primele imagini de testare cu o rezoluție de 3.200 de megapixeli.

Fotografiile au fost realizate de cea mai mare cameră digitală din lume, care urmează să fie instalată pe telescopul de observare al Observatorului “Vera Rubin”, aflat în construcție în Chile. Informația a fost publicată pe site-ul oficial al SLAC.

Imaginile sunt atât de mari încât ar fi necesare 378 de ecrane de televiziune 4K de înaltă definiție pentru a le afișa la dimensiunea completă, iar rezoluția permite observarea unei mingi de golf de la o distanţă de 25 de kilometri.

Camera digitală dezvoltată de SLAC, care a fost finalizată în ianuarie, va duce detaliile observărilor astrofizice la niveluri fără precedent, subliniază dezvoltatorii. Odată instalată la observator, camera va capta imagini panoramice ale întregii emisfere sudice a cerului timp de zece ani.

Datele obținute vor sta la baza celui mai mare catalog astronomic al tuturor timpurilor – LSST (Legacy Survey of Space and Time), care este planificat să includă aproximativ douăzeci de miliarde de galaxii. Oamenii de știință speră, de asemenea, că informațiile obținute cu noua cameră îi vor aduce mai aproape de rezolvarea marilor mistere ale Universului, inclusiv ale materiei întunecate și a energiei întunecate.

“Această realizare este una dintre cele mai importante din întregul proiect al Observatorului “Vera Rubin”. Finalizarea lucrărilor asupra planului focal al camerei LSST și testarea cu succes a acesteia reprezintă o victorie uriașă a echipei de ingineri, care va permite Observatorului “Vera Rubin” să primească date astronomice de nouă generație” – a declarat directorul SLAC, Steven Kahn, într-un comunicat de presă.