Aplicaţia HereItIs, dezvoltată la Iaşi, s-a extins în patru oraşe. În plan, încă patru

0
910

Aplicaţia de mobilitate urbană HereItIs, dezvoltată de ieşenii Cristian Nistor şi Bogdan Florea, îi va ajuta şi pe orădeni să urmărească în timp real poziţia mijloacelor de transport în comun din oraş, scrie ZiaruldeIași.ro.

Aplicaţia preia datele GPS ale autobuzelor/tramvaielor şi afişează aceste date în timp real şi în mişcare pe o hartă, cât şi pe un panou virtual în care se pot vedea pentru fiecare staţie timpii estimativi de atingere. Este folosită în Iaşi încă din anul 2019, având deja 15 mii de utilizatori activi, respectiv cei care intră măcar o dată într-o lună pe aplicaţie. Cristian Nistor şi Bogdan Florea estimează aproape 15 mii de descărcări a aplicaţiei şi în Oradea.

HereItIs este disponibilă gratuit atât în Google Play, cât şi în App Store

Pe lângă Bucureşti şi Constanţa, unde sunt deja în faza de testare, ieşenii sunt în discuţii avansate şi cu cei din judeţele Suceava, Arad, Sibiu şi Braşov.

„Din luna ianuarie 2020 am început câteva teste pe un sistem vechi de gestionare a flotei de vehicule de-al societăţii Oradea Transport Local. Ştiam că au în plan să modernizeze sistemul care colectează date despre poziţiile vehiculelor, aşa că pe 17 februarie 2021 le-am scris să ne dea şi nouă acces. În aceeaşi zi am primit şi răspunsul lor, unul afirmativ. La începutul lunii martie a acestui an au schimbat sistemul, iar nouă ne-a luat doar trei zile să ne integrăm cu el”, a explicat Cristian Nistor pentru „Ziarul de Iaşi”.

HereItIs nu numai că afişează informaţii live cu poziţia mijloacelor publice de transport, ci primeşte actualizări şi de la comunitatea de utilizatori. Astfel, posesorii unui telefon mobil vor avea la dispoziţie detalii care oferă o mai mare acurateţe în determinarea orelor de sosire şi crearea unor rute mai eficiente către destinaţia aleasă. Mai mult decât atât, fondatorii au dezvoltat şi implementat la începutul anului 2021 o nouă funcţie a aplicaţiei, care permite înregistrarea plus redarea ulterioară a poziţiei şi a timpilor mijloacelor de transport în comun.

Noua funcţionalitate vine în sprijinul Poliţiei Iaşi, ajutându-i pe oamenii legii să identifice mai uşor hoţii de buzunare din mijloacele de transport public, obţinând mai repede date despre evenimentele pe care le cercetează.

„Poliţia Iaşi o foloseşte încă de atunci, de când am implementat-o. Funcţionalitatea făcută special pentru ei a fost accesată de 523 de ori din 2 martie şi până acum, dacă ne raportăm lunar, la 30 de zile”, a completat Cristian Nistor.

Recent, ei şi-au creat şi un canal de YouTube. Aici, Cristian Nistor şi Bogdan Florea vor urca mai multe tutoriale şi videoclipuri.