Ambasadorul Andrei Muraru, interviu pentru Washington Post: România are nevoie de o prezență permanentă a militarilor americani

0
1101

România are nevoie de o prezență permanentă a militarilor americani, având în vedere că este „o țară cu o istorie îndelungată şi traumatizantă în ceea ce priveşte agresiunea rusă”, a declarat, ambasadorul român în SUA Andrei Muraru, într-un interviu pentru Washington Post.

Ceea ce avem nevoie este o prezenţă permanentă a militarilor americani”, a declarat Andrei Muraru, conform Washington Post, care invocă declaraţiile sale, într-un material pe tema pregătirilor Occidentului pentru întărirea sistemului de apărare al estului în cazul unei invazii ruseşti în Ucraina.

Potrivit diplomatului, este nevoie ca flancul sud-estic al NATO să fie întărit, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia.

Asta este ceea ce ne trebuie – o prezență permanentă – pentru că, aşa cum am văzut în ultimii şapte ani, Rusia nu este un prieten. Este foarte, foarte clar. România este o ţară cu o istorie îndelungată şi traumatizantă în ceea ce priveşte agresiunea rusă”, a subliniat Andrei Muraru.

Afirmațiile sale vin după ce, vineri, președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au aflat în vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, unde au ajuns cei 1.000 de soldați americani pe care SUA i-au dislocat pe fondul tensiunilor cu Rusia, dar și primul convoi cu tehnică militară. Prin această desfășurare suplimentară, SUA își vor dubla prezența militară din România, de la 900 la aproape 2.000 de soldați.

De asemenea, opt avioane F-16 ale Forțelor Aeriene SUA și încă 150 de militari americani au venit tot vineri în România pentru a consolida securitatea la Marea Neagră. Avioanele au sosit la aceeași bază aeriană (Borcea) unde se mai află, pentru perioada 8 – 17 februarie, încă 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa.

Aceste acțiuni de descurajare sunt dublate și de consultări frecvente. Astfel, președintele Klaus Iohannis a participat la o videoconferință securizată cu președintele american Joe Biden și cu liderii Franței, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Poloniei, Canadei, NATO și Uniunii Europene. Consultări au avut loc și între ministrul apărării Vasile Dîncu și secretarul american al apărării Lloyd Austin, precum și între șefii de Stat Major ai armatelor SUA și României.

Potrivit Washington Post, România, care s-a alăturat NATO în 2004, se simte în mod special expusă şi insistă pentru forţe suplimentare americane pe teritoriul său.

Totodată, sursa citată menționează că, dintre toate statele NATO, România are cea mai mare frontieră terestră cu Ucraina şi are şi zona de coastă a Mării Negre, care este greu de apărat.

În acest sens, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că decizia finală privind înființarea unui grup de luptă aliat în România va fi luată în această primavară.

De asemenea, România găzduiește singura unitate operațională de apărare antirachetă Aegis Ashore din Europa, făcând țara o țintă a furiei Moscovei”, mai notează Washington Post.