Guvernul României a aprobat miercuri indicatorii economici pentru un segment din Autostrada A7 care leagă Moldova de capitala României, a trasmis deputatul ieșean Alexandru Muraru prin intermediul unui comunicat de presă.
Redăm, în continuare, conținutul integral al comunicatului:
Guvernul României a avansat astăzi (n. r. 5 mai) indicatorii economici pentru porțiunea din Autostrada A7 dintre Prahova și Buzău, parte a coridorului București – Regiunea de Nord-Est.
Orice kilometru de autostradă care va eficientiza rețeaua de transport spre și dinspre Moldova este un câștig pentru regiunea noastră și județul Iași, inclusiv. Autostrada A7 nu este în competiție cu celălalt proiect major mult-așteptat de ieșeni, respectiv Autostrada A8, întrucât cele două urmăresc conectivități regionale diferite și scopuri variate.
Avem nevoie de Autostrada A7 pentru conexiunea firească dintre regiunea de Nord-Est și regiunea de dezvoltare București – Ilfov, respectiv dintre capitala Moldovei și capitala României.
Traseul dintre Prahova și Buzău care face obiectul hotărârii de Guvern de astăzi, are o lungime de 63,25 kilometri și va avea o valoare totală a investiției, inclusiv TVA, de 5.449.984 mii lei, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat.
În aceeași ordine de idei, tronsonul Ploiești – Pașcani din Autostrada A7 rămâne prioritate în Planul Național de Redresare și Reziliență, în schema de alocare de 4 miliarde de euro, urmând ca planul să fie depus de România în data de 31 mai 2021.
Conform Master Planului General de Transport, Autostrada A7 are o lungime totală de 329 kilometri, urmând traseul Ploiești (jud. Prahova) – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani (jud. Iași). Raportat la tronsoane, pentru sectorul Ploiești – Buzău a fost înaintat proiectul tehnic, pentru sectorul Buzău – Focșani au fost finalizate investigațiile geotehnice și au fost avizate în cadrul Comisiei Tehnice pentru Siguranța Circulației nodurile rutiere și dotările autostrăzi, pentru sectorul Focșani – Bacău studiile geotehnice sunt în curs de realizare iar pentru sectorul Bacău – Pașcani investigațiile geotehnice se apropie de finalizare, au fost obținute certificatele de urbanism, procesul de obținere a avizelor este în curs iar prestatorul a înaintat studiul de fezabilitate, cu observații.