Alexandru Muraru, deputat PNL: Susținem transparența și accesul la informații de interes public. Dar accesul la informații corecte, validate, menite să ajute campania de vaccinare, nu s-o pună în pericol!

0
626

Deputatul Alexandru Muraru, membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, consideră că discuția iscată în jurul subiectului privind publicarea listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, precum și a numărului de cetățeni vaccinați pe fiecare județ și centru de vaccinare, trebuie purtată responsabil.

”În primul rând, toți cei din cadrul coaliției de guvernare suntem de acord cu un principiu fundamental: noi suntem în slujba cetățenilor, nu invers. Așadar, cetățenii au tot dreptul să știe informații privind pandemia și campania de vaccinare. Însă ce mi se pare important, este ca aceste informații să fie veridice tocmai pentru a sprijini efortul național de vaccinare.

Altfel, interpretările bazate pe informații distorsionate pot crea un sentiment general de neîncredere în eforturile Guvernului de a combate cea mai mare criză sanitară din ultimii 50 ani.

De exemplu, există situații în care personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională este programat la un anumit centru la care este programat și personalul din domeniul salubrității și deșeurilor sau personalul din domeniul învățământului. Nu e nimic secret sau conspirativ. Dacă există centre speciale, așa cum există pentru personalul didactic, bunăoară, există pentru acele categorii de angajați în domeniul public de care depinde în mare măsură siguranța noastră. Cred că cu toții suntem de acord că asigurarea serviciilor de intervenție rapidă, să ofer doar un exemplu, este esențială. Nimăni nu cred că i-ar plăcea să sune la 112 pentru a alerta în privința unui incendiu și să i se răspundă că nu există suficient personal pentru că sunt la vaccin, răspândiți prin centre din zone limitrofe.

Ori tocmai aceste interpretări că există categorii de cetățeni care sunt favorizate în procesul de vaccinare într-un mod subiectiv și netransparet pot da naștere la un sentiment de neîncredere în acțiunile Guvernului de a combate pandemia. Ceea ce nu este cazul!

De accea, e absolut legitimă nevoia de a exista un conses instituțional în privința publicării informațiilor privind campania de vaccinare.

Mai mult, este incorect să se creeze falsa impresie că în acest moment totul este secretizat. De mai multe luni de zile majoritatea instituțiilor prefectului/DSP-urilor din țară comunică public, regulat, numărul de teste realizate la nivelul județului”, a declarat Alexandru Muraru, membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.