A fost lansat site-ul web al Anuarului Muzeului Național al Literaturii Române Iași

0
882

A fost lansat site-ul web al Anuarului Muzeului Național al Literaturii Române Iași – acesta conține studii, articole, note biografice și eseuri semnate de specialiști din sfera științelor umaniste din țară și din străinătate, dar și o serie de norme generale destinate persoanelor interesate să contribuie la viitoarele numere ale publicației.

Cei interesați de istoria culturii, literatură, muzeologie și patrimoniu pot afla acum mai multe despre cercetările, documentările și progresele din aceste domenii accesând site-ul www.anuarmnlri.ro.

Site-ul este dedicat Anuarului Muzeului Național al Literaturii Române Iași, o publicație ce conține studii, articole, note biografice și eseuri semnate de specialiști din sfera științelor umaniste din țară și din străinătate. Publicația editată de Editura Muzeelor Literare completează misiunea MNLR Iași de a cerceta științific patrimoniul și de a-l pune în valoare în scopul cunoașterii și educării.

captura de ecran de pe pagina principala a site-ului web al Anuarului Muzeului National al Literaturii Romane Iasi
Site-ul dedicat Anuarului MNLR Iași conține studii, articole, note biografice și eseuri semnate de specialiști din sfera științelor umaniste din țară și din străinătate

Pe site pot fi accesate toate numerele revistei, din anul 2008, când a fost lansat primul număr, până la numărul curent. Acestea valorifică rezultatele cercetărilor și documentărilor întreprinse deopotrivă în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, al altor muzee și al instituțiilor păstrătoare de arhive, susținând eforturile de evocare și restituire a trecutului, prin articole, studii de caz sau reconstituiri. Tot aici sunt publicate și normele pentru cei care doresc să contribuie la viitoarele numere ale publicației.

Anuarul Muzeului Național al Literaturii Române Iași s-a dezvoltat dintr-o publicație ce reunea inițial cele mai multe dintre comunicările prezentate în cadrul lucrărilor Simpozionului ,,Istorie, cultură, patrimoniu”, într-o revistă de sine stătătoare, în care au publicat specialiști din muzee, biblioteci, universități și institute de cercetare atât din țară, cât și din Republica Moldova, Franța, Israel, Olanda și Ungaria.

Pentru că anul 2021 a sărbătorit Bicentenarul Alecsandri: 200 de ani de la nașterea primului poet român premiat peste hotare, în numărul curent al anuarului se regăsește o serie de articole dedicate marii personalități care a marcat literatura română, Vasile Alecsandri.

Specialiști din sfera științelor umaniste, și nu numai, pot contribui în calitate de autori la cuprinsul de articole al fiecărui anuar. Aceștia au de trimis un referat care să respecte o serie de norme generale de redactare și reguli de formatare. Referatul va fi supus ulterior celor trei etape ale procesului de recenzare efectuat de către colegiul de redacție împreună cu consiliul editorial. Materialele care trec de procesul de recenzare vor fi publicate ca articole în cuprinsul anuarului.

,,Articolele redactate după toate normele științifice se adresează în mod egal și celor care doresc să-și îmbogățească cunoștințele referitoare la istoria literaturii, istoria Iașiului, studii despre muzeologie sau articole despre conservarea și restaurarea patrimoniului cultural național, noul site fiind o resursă on-line care se înscrie în strategia de dezvoltare a arhivelor virtuale și a colecțiilor virtuale MNLR Iași”, a declarat Iulian Pruteanu-Isăcescu, redactor-șef al Anuarului Muzeului Național al Literaturii Române Iași, potrivit bzi.ro.

Articolele Anuarului MNLR Iași sunt publicate în sistem open access sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0). Acestea pot fi citite, descărcate, copiate, distribuite, tipărite sau se poate crea link la articolele full text ale revistei și folosite în scop de cercetare. Anuarul Muzeului Național al Literaturii Române Iași este indexat în Baza de Date Internaționale Central and Eastern European Online Library – CEEOL.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul www.anuarmnlri.ro.