Parcul Memorial “Ciurea 1917”, închinat victimelor celui mai grav accident feroviar din Romania, a fost inaugurat în prezenţa autorităţilor locale și județene.
“Catastrofa de la Ciurea” este numele sub care a intrat în istorie cel mai grav accident feroviar din România. Acesta a avut loc în data de 31 decembrie 1916/13 ianuarie 1917, în plină desfășurare a Primului Război Mondial, în gara din localitate.
În septembrie 1916, o parte din ţară a fost ocupată de puterile centrale, iar în luna octombrie, un convoi militar, format din civili şi soldaţi români şi ruşi, a pornit din gara Galați spre Iași, într-o garnitură de 26 de vagoane.
Trenul era supraîncărcat. Între Bârnova şi Ciurea, garnitura a rămas fără frâne și s-a izbit de cisternele cu combustibil. A urmat un dezastru. În acest accident feroviar și-au pierdut viața aproximativ 1.000 de persoane. Trupurile extrase dintre resturile de metal contorsionat ale garniturii au fost depuse în gara Ciurea; în ciuda numeroaselor apeluri pentru identificarea victimelor, doar foarte puține au fost recunoscute. Au fost înhumate într-o groapă comună uriașă situată la aproape 500 de metri de gară, mormântul existând și astăzi.
Cauzele exacte care au dus la producerea accidentului feroviar nu se cunosc nici până acum. Ce a urmat e scris în paginile istoriei drept „iadul adevărat în toată grozăvenia lui”.