A fost creată masca “killer”, cu 5 straturi, iar cel din mijloc poate captura și neutraliza virușii

0
193

O mască complet asemănătoare cu cele chirurgicale tradiționale, dar cu o armă suplimentară care ar putea face cu adevărat diferența: capacitatea de a neutraliza coronavirusul și de a-l face inofensiv, scrie La Stampa . Masca a fost inventată de chimistul britanic Gareth Cave, în colaborare cu universitatea unde predă, Nottingham Trent. Conform testelor efectuate, are o capacitate de filtrare de 99,98% și o eficiență de 90% în distrugerea virusurilor COVID-19 și a celor gripali.

Cum funcţionează masca: în loc de cele trei straturi convenționale, noua mască are cinci. Primul, cel exterior, este îmbibat cu un fluid pentru a preveni inhalarea picăturilor, salivei și a mucusului, care ar putea conține SARS-CoV-2, al doilea și al patrulea constând din țesut filtrant prezent și în cele măştile chirurgicale, iar în mijlocul acestora se află arma secretă: un strat antiviral, îmbibat cu nanoparticule de cupru, tratat cu o nouă tehnologie, brevetată de Pharm2Farm, spin-ff al Universității Nottingham Trent și fondată de Cave.

“Odată ce aceste nanoparticule intră în contact cu virusul, ele emit ioni care pătrund prin suprafață și învăluie virusul, distrugându-i materialul genetic și împiedicându-l să se replice. Aceste particule au o formă sferică și o suprafață la fel de mare ca cea a virusului și, din acest motiv, sunt foarte eficiente în uciderea oaspetelui nedorit, dar nu și în reducerea respirabilității măștii. Ultimul strat, cel mai apropiat de gură, este hipoalergenic și extrem de respirabil”, explică profesorul Cave. Eficacitatea este de până la şapte ore de utilizare, iar costul pentru public este de aproximativ un euro masca.