Staţiile de betoane din Iaşi, luate la verificat: Poliţiştii au constatat zeci de nereguli

0
1452

În urma unor sesizări apărute în mass-media și pe rețelele de socializare, dar și a unor interpelări făcute în plenul Consiliului Local, municipalitatea a inițiat o serie de controale ale stațiilor de betoane din Iași. Acestea au fost făcute de lucrătorii Biroului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale. Astfel, au fost identificate și verificate 10 stații de betoane, după cum urmează: SC Geprocon SA (strada Aeroportului, nr. 1), SC BCC Agregate Betoane SA (șoseaua Ungheni, nr. 12), SC HeidelbergCement România SA (strada Sf. Ioan, nr. 1), SC Construcții Hidrotehnice SA (strada Aurel Vlaicu, nr. 88A), SC TVI Construct SRL (șoseaua Iași – Tomești, nr. 19A, km 1), SC ELRO Beton SRL (șoseaua Nicolina, nr. 175), SC West Star SRL (strada Rampei, nr. 1), SC BCC Agregate Betoane SRL (strada Rampei, nr. 9A), SC Spiroca SA (șoseaua Tomești, km 1) și SC Andy Trans Invest SRL (bulevardul Chimiei, nr. 14).

La toate societățile au fost constatate nereguli, cea mai gravă abatare fiind în cazul SC Geprocon SA, căreia îi lipsea autorizația de construcție. În acest caz a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei și a fost impusă intrarea în legalitate până în data de 11 august. La aceeași firmă s-au mai constatat lipsa plasei de protecție împotriva prafului pe perimetrul exterior al societății, lipsa rampei de spălare a roților și osiilor autovehiculelor care ies din incinta societății și lipsa prelatelor de acoperire a materialelor care pot fi împrăștiate de vânt.

În cazul SC BCC Agregate Betoane SA lipseau plasa de protecție antipraf și rampa de spălare a roților și osiilor, iar SC HeidelbergCement România SA nu avea plasă împrejmuitoare. La SC Construcții Hidrotehnice SA lipseau plasa de protecție de pe perimetrul exterior și rampa de spălare a roților, platformele betonate nu erau umectate, iar materialele folosite la prepararea betonului și care putea genera praf nu erau acoperite cu prelate. SC TVI Construct SRL nu deținea plasă de protecție pe perimetrul exterior, iar camioanele care aducea materiale nu erau acoperite cu plasă. SC ELRO Beton SRL nu deținea plasă de protecție antipraf, iar SC West Star SRL mai avea nevoie de un gard împrejmuitor cu o plasă de protecție antipraf, un turbojet pentru spălarea autovehiculelor care ies din stație și o instalație de umectare a materiei prime.

La SC BCC Agregate Betoane SRL lipseau recipientele de colectare a deșeurilor, gardul împrejmuitor cu plasa de protecție antipraf, turbojetul pentru spălarea autovehiculelor care ies din stație și instalația de umectare a materiei prime. SC Spiroca SA mai avea nevoie de o plasă de protecție a perimetrului în zona de manipulare a materialelor folosite în procesare, o plasă de protecție a depozitelor de materiale care se află depozitate în afara separatoarelor și o rampă de spălare prevăzută cu turbojet și o instalație de umectare a materialelor generatoare de praf. În cazul SC Andy Trans Invest SRL s-au constatat lipsa spațiilor de depozitare a deșeurilor, lipsa plasei de protecție a perimetrului în zona de manipulare a materialelor folosite în procesare, neacoperirea cu plasă de protecție a materialelor care se află depozitate în afara separatoarelor și lipsa rampei de spălare prevăzută cu turbojet și a instalației de umectare a materialelor generatoare de praf.

Controalele au fost făcute în baza Hotărârii Consiliului Local 321 / 2017 – Regulamentul privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași și a Ordonanței de Urgență a Guvernului 195 / 2005 privind protecția mediului.