Proiect aprobat: Un nou cartier în locul fostei fabrici. Se ridică primele şapte blocuri

0
990

Şapte blocuri de câte 11 etaje vor apărea în primă fază pe locul fostei fabrici Nicolina. Investitorul, o firmă controlată de oameni de afaceri slovaci, va ridica în zonă un adevărat cartier, în următorii ani, ajungând până la peste 4.000 de apartamente. Acesta ar fi cel mai mare proiect imobiliar al iaşului de după 1990.

Proiectul imobiliar prevăzut pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina va începe cu şapte blocuri, fiecare cu 11 etaje. Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) a dat, ieri, undă verde, planului urbanistic, după ce inclusiv proiectanţii contractaţi de investitor (Sticknet Investement SRL) au susţinut în faţa consilierilor locali oportunitatea proiectului.

Demn de precizat este că, într-o şedinţă precedentă a Comisiei, proiectul a fost respins, în condiţiile în care consilierii au solicitat, printre altele, ca locurile de parcare să fie în subsol. De data aceasta, reprezentanţii investitorului au venit cu o propunere în care doar 70 dintre cele 950 de locuri de parcare sunt prevăzute la nivelul solului, restul fiind în subsol sau la demisol. „Este o investiţie foarte mare şi respectăm absolut toate cerinţele justificate ale Comisiei“, au spus proiectanţii în faţa consilierilor locali. Sticknet Investment SRL deţine aproape 24 ha din amplasamentul fostei fabrici Nicolina, dar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) analizat ieri în Comisie a făcut referire la doar 2,3 ha. Iniţial, în procesul de autorizare de la nivelul municipalităţii a intrat un PUZ ce făcea referire la toată suprafaţa. Proiectanţii au precizat în faţa Comisiei că proiectul imobiliar va fi implementat etapizat pe tot terenul întrucât au fost identificate „suprafeţe de sol poluat“. „Suprafeţele trebuie depoluate, din acest motiv s-a pornit etapizat“, au susţinut proiectanţii. Pe cele 2,3 ha, suprafaţă ce face obiectul PUZ-ului aprobat ieri în Comisie, sunt prevăzute şapte blocuri, fiecare cu un regim de înălţime cu două niveluri în subteran, demisol, parter şi 11 etaje. Terenul studiat se află în imediata vecinătate a clădirii de birouri „Nicolina Business Center“ şi are o suprafaţă de 23.771 mp.

 Planuri pentru 22 ha

Pe restul suprafeţei deţinute de Sticknet, de peste 22 ha, sunt prevăzute de asemenea blocuri înalte, în zonă urmând a fi amenajate mii de apartamente alături de centre comerciale, străzi, spaţii verzi şi locuri de joacă. O estimare a specialiştilor din Primărie, precum şi a proiectanţilor, vizează că pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina vor fi construite cel puţin 4.000 de apartamente, ceea ce ar înseamna descărcarea unui trafic semnificativ pe bd. Nicolae Iorga şi bd. Socola, artere de circulaţie deja supraaglomerate, aceasta fiind şi una dintre principalele probleme ale planului urbanistic.

Vot polarizat în Comisie

Odată cu semnalul dat de PSD, în ceea ce priveşte „ruperea“ de primarul Mihai Chirica, şedinţele Comisiei de urbanism au devenit mai dinamice. Cel puţin în şedinţa de ieri, deciziile nu au mai fost luate în unanimitate, iar abţinerea unor consilieri PSD a dus la respingerea/amânarea unor proiecte. Din Comisie fac parte patru membri PSD, un consilier PMP, un consilier ALDE, doi liberali şi „independentul“ Gabriel Harabagiu (exclus din PSD, dar cu un proces pe rol privind această decizie, câştigat în primă instanţă de Harabagiu). De regulă, discuţiile din şedinţe erau controlate „de facto“ de Harabagiu (viceprimar, responsabil şi pe probleme de urbanism), cu toate că Paul Boişteanu (PSD) este preşedinte al forului. Însă, în ultimul timp, Harabagiu, „mâna dreaptă“ a primarului Mihai Chirica, nu mai are, cel puţin aparent, sprijinul necesar pentru a aproba proiectele pe care le susţine Executivul municipalităţii. De exemplu, abţinerea unui consilier PSD la votul pe un proiect urbanistic, supus dezbaterii ieri, a determinat amânarea acestuia. La acest lucru se adaugă opoziţia consilierului PMP, precum şi a liberalilor, ceea ce a dus la destule discuţii în contradictoriu în cadrul şedinţei. Comisia de urbanism a dezbătut ieri alte şase planuri urbanistice zonale. Dintre acestea, două au fost respinse, unul a fost amânat, iar trei au fost aprobate. În cazul celor din urmă, investiţiile fac referire la construirea de imobile în Moara de Vânt, Viticultori şi Nicolina. În ceea ce priveşte celelalte proiecte, motivul amânării/respingerii a vizat faptul că locurile de parcare nu erau prevăzute la subsol.