Andrei Năstase și Ana Blandiana, cetățeni de onoare ai orașului Iași

0
1159

În ședința de astăzi a Consiliului Local Iași, Andrei Năstase și Ana Blandiana au primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Iași!

Excelenţa Sa Ana Blandiana este unul dintre cei mai renumiţi autori români. Este autoarea a 26 de cărţi publicate în română şi a 60 de volume apărute în 26 de limbi. De asemenea, poeta este o binecunoscută luptătoare pentru libertate civică din România. În ianuarie 1993, împreună cu Romulus Rusan, a fost iniţiatoare a Memorialului Sighet, iar în aprilie 1995 a Academiei Civice, pe care le conduce de la începuturi până în prezent. Din 2016 Ana Blandiana este membru corespondent al Academiei Române. Creaţia poetei a fost răsplătită cu numeroase şi prestigioase premii‘, a declarat primarul Mihai Chirica. De asemenea, acesta a mai precizat că Andrei Năstase va primi acest titlu ca o măsură reparatorie. Deși a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, rezultatele au fost anulate,  iar acest lucru arată ”foarte clar că situaţia în Republica Moldova e foarte gravă şi îngrijorătoare pentru toată lumea.” susține primarul Iașului.

Andrei Năstase este fondatorul Platformei Civice Demnitate și Adevăr și președinte al Consiliului Marii Adunări Naționale, ales în septembrie 2015 de peste 100 000 de oameni, format din personalități notorii ale societății civile pentru a gestiona strategic și pașnic mișcarea protestatară din acea perioadă și până azi. Protestele masive ale Platformei DA au fost îndreptate împotriva  regimului politic oligarhic de sorginte post-comunistă din țară.