Beneficiile vaccinului AstraZeneca cresc cu vârsta, potrivit EMA

0
719

Utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost restrânsă în majoritatea ţărilor europene din cauza foarte rarelor cazuri de tromboză pe care o poate provoca. Danemarca nu-l mai foloseşte. Comisia Europeană a cerut EMA să facă un nou studiu în urma îngrijorărilor din mai multe ţări europene care au ales să limiteze utilizarea vaccinului de la laboratorul anglo-suedez AstraZeneca la persoanele în vârstă, potrivit LeVif.be.

Studiul “a arătat că beneficiile vaccinării cresc o dată cu vârsta”, a declarat organismul european de reglementare într-un comunicat. “Beneficiile Vaxzevria (numele vaccinului AstraZeneca) prevaleză asupra riscurilor la adulţii din toate grupele de varstă”, a adăugat EMA.

Cazurile rare de cheaguri de sânge s-au produs la circa o persoană din 100.000 dintre cele care au primit vaccinul, a continuat organismul de reglementare.

“Vaxzevria este eficace pentru a preveni spitalizările, ajungerea în unităţile de terapie intensivă (ATI) şi decesele din cauza Covid-19”, a afirmat EMA. “Efectele secundare cele mai curente sunt în general uşoare sau moderate şi se ameliorează în câteva zile”, a adăugat EMA.

În ciuda rapoartelor conform cărora cazurile de cheaguri de sânge sunt mai frecvente la femei, EMA a declarat că “nu există suficiente date disponibile în întreaga UE” pentru a afirma că riscurile au legătură cu sexul.

Pentru AstraZeneca, au fost înregistrate 287 de cazuri în lume, din care 142 în Spaţiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein), potrivit EMA. Majoritatea cazurilor observate cu AstraZeneca privesc femei de sub 60 de ani. Pentru vaccinul de la Pfizer-BioNTech, au fost semnalate 25 de cazuri de cheaguri de sânge, 8 pentru vaccinul Johnson & Johnson şi 5 pentru vaccinul de la Moderna, potrivit cifrelor EMA publicate marţi.

AstraZeneca şi Johnson & Johnson, două vaccinuri contra Covid-19, pe baza aceleiaşi tehnologii, sunt suspectate că ar provoca un tip foarte rar de cheaguri de sânge. EMA a anunţat recent că cheagurile de sânge ar trebui repertoriate ca efecte secundare “foarte rare” ale vaccinurilor AstraZeneca et Johnson & Johnson contra Covid-19.

Comisia Europeană intenţionează să introducă o acţiune în justiţie contra laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca, livrările vaccinurilor anti-Covid ale căruia sunt net inferioare cifrelor prevăzute iniţial, s-a aflat joi din surse europene.