Doi ieşeni, implicaţi în realizarea manualului de Geografie plin de greşeli

0
920

Doi dintre autorii controversatului manual de Georgrafie clasa a V-a, scos de Editura Didactică şi Pedagogică cu multiple greşeli, sunt ieşeni.

Dorin şi Cornelia Fiscutean sunt, de la începutul anilor 2000, profesorii care coordonează şi îndrumă cu succes lotul internaţional al României la olimpiadele de Geografie de pe tot mapamondul, dar şi autorii controversatului manual unic de clasa a VI a, cel a căror erori apărute au făcut deja turul presei naţionale şi nu numai. Despre erorile apărute în manuale – care vor fi sub ochii a 1,6 milioane de copiii în anul şcolar care urmează, aceştia spun că au apărut sub presiunea timpului. „Lucrurile s-au derulat prea în grabă, probabil din dorinţa de a furniza cât mai repede aceste manuale. Ne-am conformat termenului de depunere a manuscrisului, pentru că am înţeles că manualul trebuie să apară la timp pe băncile elevilor. Am primit din partea Editurii Didactice şi Pedagogice aprecieri pozitive asupra manuscrisului manualului. În câteva zile, însă, ni s-a cerut săretrimitem materialele grafice (hărţi, imagini etc.) în format editabil. Astea tocmai pentru a putea interveni mai uşor pe ele cei din editură. La două-trei zile, ni s-au adus la cunoştinţă trei-patru corecturi de tehnoredactare pe text şi nu pe elementele grafice, pe care le-am corectat. Am aflat cu stupoare cămanualul este dat la tipar. Niciunul dintre cei patru autori, din păcate, nu a văzut manualul în forma sa finală”, susţine Dorin Fiscuteanu, conform ziarulevenimentul.ro.

Precizăm că, cu doar două săptămâni înainte de începerea şcolii, Ministerul Educaţiei a editat manualele pentru clasele a VI-a, I şi a II-a, pentru care a schimbat metodă de realizare. Pe toate le editează la Editura Didactică şi Pedagogică din subordinea sa. Manualul unic de Geografie de clasa a aVI-a conţine mai multe greşeli. Astfel, Turnu Măgurele este poziţionat, pe harta României, acolo unde ştiam că este oraşul Drobeta-Turnu Severin. Marea Moartă este pusă pe harta în loc de Marea Roşie. „Noi nu am avut prilejul să vedem modificările realizate de cei din editură pe hărţi şi alte elemente grafice înainte de a fi tipărit. Ni s-a spus că au fost realizate modificări la elementele grafice de către tehnoredactorul specializat în Geografie care s-a ocupat de manual, dar nu ne-au fost precizate, nu le-am văzut. Un vinovat, în afară de presiunea timpului, ar fi lipsa de comunicare. Anul trecut, la manualul scos la o altă editură am fost permanent în contact cu specialişti. Cu ei ne-am sincronizat demersurile conform rigorilor manualelor, am colaborat în rezolvarea discrepanţelor şi distorsiunilor inerente în procesele specifice editării, ne-am consultat în toate etapele editării, mai ales în cele finale”, a explicat profesorul Cornelia Fiscutean, potrivit sursei menţionate.