Spitalul de la Lețcani ar asfixia bolnavii în somn. Pe ce a topit Popa 13 milioane de euro?

0
923

După mai bine de o luna de la ”inaugurarea” Spitalului Covid de la Lețcani secția de Terapie Intensivă nu poate fi deschisă, deoarece așa-zisa Stație de Oxigen produce un gaz care are o concentrație de 20 la sută de oxigen, în condițiile în car, conform standardelor, concentrația trebuie să fie de minim 92,2 la sută. Practic gazul produs de această ”stație de oxigen” este mai sărac în oxigen decât aerul pe care îl respirăm iar bolnavii intubati s-ar asfixia. Asta în condițiile în care Consiliul Județean Iași, condus de Maricel Popa și CJ Neamț condus de Ionel Arsene au plătit 13,2 milioane euro pentru achiziționarea acestui spital.

Într-un județul nostru bolnavii de Covid mor, deși statul a alocat suficienți bani pentru a le fi salvată viață, scrie Dezvăluirea.ro. După mai bine de o luna de la ”inaugurarea” electoratală a spitalului modular Covid de la Lețcani, noul administrator, Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva nu poate deschide secția de Terapie Intensivă deoarece stația de oxigen nu funcționează. „Din păcâte nu am putut deschide nici astăzi secția de Terapie Intensivă. Este nevoie de o rezervă de oxigen. Când vom avea această rezervă vom deschide secția”, a spus Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Așa-zisa stație de oxigen a spitalului de la Lețcani este compusă de fapt din 4 generatoare de oxigen care ar trebui să producă fiecare câte 15 metri cubi de oxigen  pe oră. Sunt niște generatoare de producție turcească care nu costă mai mult de 150.000 euro în condițiile în care Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași a plătit pentru acest spital 13,2 milioane euro. Cu toate acestea, generatoarele de oxigen turcești produc acum un gaz care are o concentrație de numai 20 la sută oxigen, în condițiile în care ar trebui să aibă o concentrație de minim 92,25 la sută. Practic, gazul produs de cele 4 generatoare turcești este mai sărac în oxigen decât aerul pe care îl respirăm. 

Specialiștii chemați de Spitalul de Boli Infecțioase să evalueze situația și să găsească o soluție au declarat sub rezerva anonimatului petru Dezvăluirea.ro că cele 4 generatoare reușesc să producă perioade scurte de timp un gaz cu o concentrație de 90 la sută oxigen, dar ritmul de funcționare nu este constant.

O instalație inutilă

fabrica de oxigen Spital Letcani-1
fabrica de oxigen Spital Lețcani-1
Spitalul Covid de la Letcani
Spitalul Covid de la Lețcani
Spitalul Covid de la Lețcani
Spitalul Covid de la Lețcani

Brusc, gazul scade de fiecare dată la o concentrație de 20 la sută oxigen ceea ce ar duce pur și simplu la asfixierea bolnavilor aflați în Terapie Intensivă. Cele 4 generatoare sunt proiectate să producă 15 mc de oxigen (minimum 92 la sută) pe oră, o cantitate infimă pentru funcționarea la capacitate maximă a secției de Terapie Intensivă proiectate pentru 100 de paturi. Un bolnav aflat în terapie intensivă consumă și 70 litri de oxigen pe minut. S-a constatat că pentru funcționarea optimă a acestei secții de terapie intensivă este necesară suplimentarea cantității de oxigen în fiecare luna cu 1.000 de butelii de oxigen, fiecare având 10 mc cubi de oxigen. Fostul președinte al CJ Iași, Maricel Popa, cel care a plătit firmei turcești SDI Global LLC suma de 13,2 milioane euro nu a putut fi contactat pentru a oferi unele explicații.

Maricel Popa si liderii PSD la Spitalul de la Letcani
Maricel Popa și liderii PSD la Spitalul de la Lețcani
Maricel Popa si liderii PSD la Spitalul de la Letcani
Maricel Popa și liderii PSD la Spitalul de la Lețcani
Maricel Popa și liderii PSD la Spitalul de la Lețcani