Un reputat specialist american, impresionat de aparatura văzută la USAMV: E la nivelul marilor universităţi din SUA şi Europa

0
824

Un specialist american în ştiinţa solului, consultant al unei companii private din zona Moldovei, a apreciat faptul că echipamentele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” rivalizează cu cele ale marilor universităţi europene, iar universitatea ieşeană ar putea fi un adevărat „hub” de cercetare în domeniul agriculturii, scrie Ziarul de Iași.

Jim Barlow, licenţiat al Colegiului de agricultură din cadrul Universităţii Politehnice – San Luis Obispo, California, are o experienă internaţională de peste 35 de ani, urmând să colaboreze cu Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM) din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi. Jim Barlow a vizitat săptămâna trecută pentru a doua oară USAMV, stabilind împreună cu reprezentanţii universităţii modalităţile concrete de colaborare şi proiectele în care va fi implicat.

„Sunt realmente impresionat de toate echipamentele de cercetare pentru analiza fizică a solului întâlnite aici, la Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu, laboratorul fiind dotat la nivelul marilor universităţi din vestul Europei sau SUA. Consider că ICAM poate reprezenta atât pentru România, cât şi pentru sud-estul Europei un centru important de soluţii la problemele aduse de schimbările climatice”, a punctat Jim Barlow. Acesta a mai adăugat şi faptul că cercetările realizate de către profesorii ieşeni ar putea să prevină deşertificarea sau chiar apariţia fenomenului „dust bowl”- furtunile de nisip – din anii ’30 din SUA, când pe fondul mai multor ani foarte secetoşi şi al altor condiţii meteo, dar şi al intervenţiei omului, s-a pierdut complet solul fertil pe suprafeţe foarte mari.