Ministrul mediului, Costel Alexe: România are nevoie de fonduri de la UE pentru extinderea rețelei de gaze naturale pentru a reduce presiunea pe păduri

0
884

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, duminică, la Iaşi, că România are nevoie de fonduri de la UE pentru extinderea și modernizarea rețelei de gaze naturale, care ar „reduce presiunea de pe pădurile României”, relatează Agerpres

Costel Alexe a declarat, într-o conferinţă de presă la care a participat şi eurodeputatul Siegfried Mureşan, că România are nevoie de finanțare de la UE pentru creşterea gradului de racordare a gospodăriilor populaţiei la reţeaua de gaz, care ne plasează în spatele Republicii Moldova și al Ungariei la acest capitol. 

„Pentru că suntem în judeţul Iaşi, unde avem astăzi reale probleme în alimentarea locuinţelor cu gaze naturale, sperăm, domnule Siegfried Mureşan, ca şi în următorul exerciţiu financiar, pe lângă aceşti 900 de milioane de euro, România să beneficieze de resurse pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de gaze naturale. Eu, ca ministru al Mediului, mă bucur mai mult pentru că reducem presiunea de pe pădurile României, iar judeţul nostru, ca de altfel întreaga Moldovă, are această problemă. După cum bine ştiţi, comparativ cu alte state europene, România cu 36% grad de racordare stă mult sub Ungaria, care e la 90%, sau Republica Moldova, care e la 76%”, a mai declarat ministrul mediului. 

Ministerul Fondurilor Europene pune la dispoziție 1 miliard euro pentru racordarea locuințelor și instituțiilor publice la rețeaua de gaze naturale, prin intermediul Programului Național de racordare la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor, care se va desfășura cu fonduri europene, până la finalul anului 2029.

Programul Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție va fi finanțat pe parcursul a două perioade de programare: 200 milioane euro în timpul actualului Cadru Financiar Multianual (2014-2020), prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și 800 milioane euro în viitorul exercițiu financiar 2021-2027, prin intermediul Programului Operațional Transport. Concret, programul va putea fi implementat până la finalul anului 2029.

Racordarea la gaze naturale are două obiective majore. Pe de o parte, Guvernul României și-a propus creșterea standardelor de viață al populației, prin îmbunătățirea condițiilor de încălzire și de preparare a hranei, iar pe de altă parte prin reducerea poluării, având în vedere că multe dintre locuințe sunt acum încălzite pe bază de lemne, cu impact major în emiterea de noxe și poluanți, în contradicție cu politicile de mediu ale Uniunii Europene.