Pădurea Dobrovăț ar putea deveni pădure-parc. Planul ambițios al lui Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, de a transforma Iașul

0
966

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și candidat în acest an la președinția Consiliului Județean Iași, arată că împreună cu specialiștii din silvicultura românească, mediul academic, organizațiile neguvernamentale și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a identificat în jurul Iașului nu mai puțin de 4.500 de hectare de pădure, din care aproximativ 500 de hectare pot fi făcute pădure-parc.

Vorbim aici despre Iași, Bârnova, Schitu Duca, Popricani, Rediu ori Tomești, păduri care odată ce autoritățile publice locale vor investi în ele, vor schimba fața Iașului. Discutăm despre chestiuni pe care le putem face repede, pentru că putem să aducem addendum la aceste amenajamente silvice și evident că autoritățile locale trebuie să se pună pe treabă. Mulți bat sute de kilometri să vadă frumuseți amenajate în interiorul pădurii, pe când putem să le facem și noi în județul nostru. Iar cu această pădure frumoasă a Dobrovățului, care se întinde pe trei ocoale silvice și care are 9.666 de hectare, avem planuri mari cu ea, pentru că vrem să o oferim în mare parte cetățenilor. Am identificat 11 trasee turistice pe care putem să le facem, avem posibilitatea amenajării ei inclusiv cu piste pentru biciclete”, a afirmat Costel Alexe.


Acesta a amintit că Strategia UE pentru Biodiversitate 2030 propune și indică statelor membre să treacă de la caracterul comercial pe care îl are pădurea la cel al conservării biodiversității, care include și o funcție a recreerii.

„Astăzi, accesul în fondul forestier este interzis. În România există 6,5 milioane de hectare de pădure, astfel că românii nu au, practic, acces într-un sfert de țară. Prin noul Cod Silvic și prin anumite ordine de ministru dăm posibilitatea cetățenilor români să intre în fondul forestier, dăm posibilitatea administrațiilor publice locale să treacă anumite păduri-parc din administrarea publică a Romsilva în administrarea publică a primăriilor, astfel încât autoritățile publice locale să poată amenaja pădurile cu alei, cu piste de biciclete sau de alergare, să monteze bănci sau sisteme de iluminat, toate aceste intervenții având rolul de a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a petrece câteva ore de relaxare în mijlocul naturii. Bineînțeles, totul se va face cu respectarea reglementărilor legale în vigoare și fără să fie tăiați copacii”, a explicat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.