Locuitorii din Mogosesti sunt disperati: “vrem drumuri asfaltate ca la Mironeasa!”

0
2063

Comunele Mogoșești și Mironeasa sunt practic vecine, însă diferența de trai este departe de a fi la fel. În ultimii ani, comuna Mironeasa a cunoscut o dezvoltare accentuată, cu proiecte îndrăznețe. Dincolo, în comuna Mogoșești, sub conducerea primarului Ștefan Maftei, timpul a rămas în loc. Primarii celor două comune au mai multe mandate la activ, însă difrerențele administrative sunt de la cer la pământ.

Mironeasa, comună europeană

Elena Curcudel, primarul comunei din anul 2004, s-a bucurat de o susținere permanentă din partea comunității pe care o conduce, iar acum își propune să continue strategia de dezvoltare într-un nou mandat, susținută fiind de Partidul Național Liberal.

„Mi-am dorit să realizez obiective mari pentru comunitatea mea și cred că am făcut lucruri mărețe de care suntem cu toții mândri. Munca nu m-a speriat niciodată, iar rezultatele unei administrații eficiente au făcut ca oameni să mă realeagă pentru funcția de primar.” menționează Elena Curcudel.

În timpul mandatelor, s-au finalizat peste 17 proiecte importante, iar altele sunt acum în curs de finalizare precum:

  • Modernizare drum DC49 Sat Mironeasa, sat Ursita, Sat Schitul Hadîmbului, inclusiv utilaje pentru întreținere drumuri (autogreder, vidanja, tractor cu remorca)
  • Construire platforma de gunoi si utilaje pentru întreținere (încărcător frontal, tractor cu două remorci, vidanja, masina de împrăștiat gunoi
  • Sistem de alimentare cu apă, canalizare, statii de pompare si epurare ape uzate
  • Reabilitare si Modernizare sediul Primăriei Comunei Mironeasa
  • Construire Centru de informare si promovare turistică în sat Schitu Hadîmbului
  • Centru de zi pentru copii aflați în situații de risc in Comuna Mironeasa
  • Modernizare drumuri comunale prin betonare
  • Achiziționare masina de transport gunoi menajere
  • Achiziționate autospeciala de pompieri
  • Construire baza sportivă
  • Construire poduri si podete
  • Construire centru de informare pentru cetateni, bibliotecă si arhivă
  • Microbuz scolar pentru elevii.

La Mogoșești, timpul stă în loc

Din păcate, locuitorii comunei Mogoșești nu au fost atât de norocoși. Primarul Ștefan Maftei s-a preocupat, încă de la începutul mandatului, să își instaleze rudele în primărie, pentru care a primit, luna trecută, o condamnare definitivă, la un an de închisoare cu amânare. Cât despre drumuri, nici nu încape vorba. Locuitorii au taxat lipsa de interes a primăriei în problemele primare ale comunei în mai multe rânduri, cum ar fi cea a infrastructurii rutiere, a dispensarului, transportului, energie, apă, canal, sau gaze naturale.

“Rușine! O comună așa cunoscută să aibă încă locuințe nebranșate la rețele de energie, apă, gaz, canal!”, spune o localnică.

De altfel, comuna Mogoșești are și potențial de turism ecumenic, datorită Mănăstirii Hadâmbu, vizitată de nenumărați turiști și pelerini.

“Drumul din Santa a fost uitat de domnul primar. Nu a făcut absolut nimic. De asfalt nici nu mai pomenim. Pe strada Gârla – Pietrosu drumul este la fel de rău”, arată o altă localnică.

La Mogoșești există însă o alternativă, care poate prelua exemplul administrației liberale din Mirnoneasă. Rodica Popa s-a implicat activ în viața comunității și are sprijinul cetățenilor în misiunea de a schimba în bine comuna Mogoșești.