Situaţie incredibilă în Iaşi: Un monument istoric este dărâmat pentru a face loc samsarilor imobiliari

0
1569

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă stradale, Marius Bodea, președintele Biroului Politic Local (BPL) al PNL și deputat, împreună cu Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași și fost Director General al Institutului Național al Patrimoniului (INP), au arătat cum Primăria Iași a ”patronat” demolarea unei clădiri de patrimoniu istoric.

Am vrut să aducem la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor statului un abuz uriaș, o ilegalitate crasă care a presupus nici mai mult nici mai puțin decât demolarea samavolnică a unei clădiri de patrimoniu pentru ca unul dintre apropiații primarului să construiască un bloc. Vă mărturisesc că de 20 de ani de cind sunt implicat într-un fel sau altul în viața orașului rar mi-a fost dat să văd o grosolănie mai mare, un abuz mai strident și mai revoltător decit cel pe care am să vi-l prezint astăzi. Și, pe lângă această ilegalitate, vorbim iarăși de o absurditate întâlnită doar în Iași, și mă refer la construcția unui bloc între case și neluarea în seamă de către autorități a nevoilor și nemulțumirilor cetățenilor afectați de acest abuz”, a spus Marius Bodea, deputat PNL Iași.

Pe scurt, Bolobiță Cristinel a cumpărat în 2014 imobilul și terenul în suprafață de 1200 mp de pe str. Nicolae Bălcescu nr. 17 A. Acesta a făcut la Primăria Iași o cerere de schimbare a adresei din str. N. Bălcescu nr. 17 A în str. O. Botez nr. 1A, cerere care i-a fost aprobată în cel mai scurt timp. In aprilie ii este eliberata autorizatia de desfiintare/demolare de catre primaria iasi a imobilului de pe str. O. Botez nr. 1A. Aceasta schimbare de adresa i-ar fi permis demolarea monumentului istoric si obținerea tuturor autorizațiilor si avizelor fara a avea nevoie de un aviz special de la Direcția Județeană de Cultură. Desi imobilul de pe str. N. Bălcescu nr. 17 A, în locul blocului care se ridică acum, a fost demolat în aprilie 2015, el figurează pe lista actualizată a monumetelor istorice din patrimonioul cultural și în prezent.

Pe lângă această ilegalitate revoltătoare, este absolut strigător la cer cum dreptul la intimitate și dreptul oamenilor la proprietate este strivit de către Chirica și instituțiile Primăriei. Acești ieșeni au casele fix lângă blocul pe care primarul Chirica l-a aprobat intr-un timp record”, a mai spus Marius Bodea.

Totodată, acesta a mai spus că ”în lipsa PUG-ului, astfel de zone unde sunt case sunt distruse, iar oamenii batjocuriți, nu au nicio putere pentru că Primăria s-a transformat în pavăza samsarilor”.

 

Primăria reacţionează agresiv

Într-un comunicat de presă, Primăria Iaşi spune că locuința clasificată IS-II-m-B-03721 înscrisă pe Lista monumentelor istorice se află de fapt la adresa str. Nicolae Bălcescu, nr. 17bis, are un alt număr cadastral și este neatinsă. “În altă ordine de idei, situația a fost verificată și de Inspectoratul Regional în Construcții Nord – Est, care în procesul verbal de control 39027 / 07.08.2018, predat și municipalității, consemnează faptul că nu au fost semnalate nereguli. Eu nu vreau să îi conving pe cei doi că se înșeală, ci vreau să demonstrez ieșenilor care este adevărul. Iar documentele emise pentru respectiva investiție nu fac decât să demonstreze că legea a fost respectată și afirmațiile celor doi politruci nu sunt decât baliverne”, a răspuns primarul Mihai Chirica.