Iaşul a fost gazda mai multor evenimente semnificative pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică, 25 – 27 ianuarie. Astfel, principalele activităţi au fost legate de panelurile organizate la Iaşi de către fundaţia Konrad Adenauer Stiftung (KAS), cu participarea unor invitaţi de seamă din sfera politică şi nu numai, urmate de proiectul “Fabrica de Viitor”, având ca invitat principal europarlamentarul PNL Sigfried Mureşan şi vizita în judeţ efectuată de acesta alături de delegaţia PNL Iaşi.
Invitaţi de marcă la seminariile politice şi administrative KAS, organizate la Iaşi
Seminariile organizate la Iaşi prin KAS au fost concretizate prin trei module principale, respectiv “Politici Economice și ale Pieței Muncii”, “Politici Sociale și de Sănătate” şi “Politici de Administrație Publică”. Printre invitaţii care au susţinut alocuţiuni în cadrul seminarelor s-au numărat Dr. Hans Martin Sieg, director reprezentanța KAS din România și Republica Moldova, europarlamentarul PNL Sigfried Mureşan, deputatul Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, deputatul PNL Marius Bodea, Vadim Pistrinciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Armand Goșu, Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Lucian Dîrdală, lector asociat la Centrul de Studii Europene al Universităţii „Al. I, Cuza” Iaşi, Viorel Ciubotaru, directorul Institutului European de Studii Politice Moldova, Ciprian Ciucu, consilier general PNL la Primăria Capitalei, Bogdan Suditu, expert în politici de locuințe și planificare urbană, Paul Butnariu, președinte Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, Prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Gheorghe Flutur (PNL), președinte CJ Suceava, Dragoș Garofil, coordonator în cadrul Programului de Excelență în Politică, Radu Popescu, expert comunicare politică. Moderatorii panelurilor au fost Alexandru Muraru, cercetător științific și cadru didactic în Departamentul de Știinţe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași şi Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), asitaţi de coordonatorii de grupe Maria Moța, Tănase Stamule, Violeta Alexandru şi Cătălin Deaconescu.
Fabrica de viitor – Accesul tinerilor pe piaţa muncii din Europa
O altă activitate organizată în acest weekend sub egida liberală a fost o nouă ediţie a Fabricii de Viitor, având ca principali speakeri pe europarlamentarul PNL Sigfried Mureşan, deputatul Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi şi Marius Minea, consilier judetean PNL şi preşedinte TNL Iaşi. În cadrul seminarului, având ca temă principală accesul tinerilor pe piaţa muncii din Europa, Sigrfried Mureşan a subliniat o serie de aspecte importante.
“Le-am explicat tinerilor ieşeni cât de importantă este acumularea experienței internaționale, căci asta îi va face mai valoroși în ochii fiecărui angajator. În contextul dinamic al societăţii europene, tienrii trebuie să fie pregătiți să îşi schimbe meseria de mai multe ori de-a lungul vieții. În următorii ani vor apărea multe noi meserii. Trebuie să fie conștienți că vor trăi și lucra într-o Europă unită, în care e normal să lucreze cot al cot cu tineri din Estonia, Irlanda și Portugalia, așa cum vor lucra cot la cot cu tineri din Oradea, Galați și Turnu Severin, de exemplu”, a declarat europarlamentarul Sigfried Mureşan.
Vizită la Lungani, comunitatea care se poate dezvolta pe fundaţia educaţiei
Europarlamentarul PNL, Sigfried Mureşan, alături de preşedintele PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, au efectuat, în acest weekend, o vizită în Lungani, cea mai săracă comună din judeţul Iaşi. Este de notorietate faptul că, ani la rând, comuna a fost privată de investiţii atât publice cât şi private care să producă locuri de muncă pentru tineri, alternativa fiind orizontul străinătăţii. În cadrul vizitei, europarlamentarul Sigfried Mureşan şi deputatul Costel Alexe, au admis necesitatea consolidării sistemului de învăţământ şi a ideii nevoii de educaţie, fiind pilonii care pot sta la baza reconstrucţiei acestei comunităţi.
“Din păcate, această sărăcie şi concepție asupra vieții se transmite din generație în generație, copiii neavând sprijinul părinților de a merge la şcoală. Nimeni nu trebuie privat de şansa de a avea o viață normală, iar datoria celor care primesc votul cetățenilor este de a comunica cu aceste comunități în care ajutorul social reprezintă singurul venit de întreținere a familiei. Aceasta nu este o normalitate, iar soluțiile şi sprijinul trebuie să vină din partea celor care îi reprezintă pe români fie în Parlamentul României, fie în Parlamentul European”, a declarat deputatul PNL, Costel Alexe.
La discuţiile cu cetăţenii din comuna Lungani a participat şi consilierul local PNL, Doru Vornicu, care a subliniat nevoia cât mai urgentă de acces la utilităţile publice, inclusiv cele de gaz, modernizarea drumurilor locale, infrastructurii şcolare şi facilitarea accesului investitorilor, prin aceste lucrări.