Vikingii au ajuns în America în 1021, cu 500 de ani înaintea lui Cristofor Columb – cum a fost făcută descoperirea

0
874

Vikingii și-au folosit navele pentru a traversa Oceanul Atlantic și s-au stabilit în Canada încă din 1021, potrivit unui nou studiu care furnizează prima dată exactă a prezenței europenilor în America, relatează CNN, potrivit Digi24.ro.


Studiul a examinat artefacte din lemn găsite într-o așezare vikingă din Newfoundland, Canada, cea mai veche așezare descoperită până acum a europenilor care au ajuns pe continentul american.

Situl, cunoscut sub numele de L’Anse aux Meadows, este situat pe peninsula nordică a Newfoundland.

Cercetătorii au obținut o dată certă cu ajutorul a două surse neobișnuite: lemn tăiat și o furtună solară care a avut loc în urmă cu mai bine de 1.000 de ani.

Când vikingii au ajuns la L’Anse aux Meadows, au tăiat copaci folosind lame metalice, care nu erau produse de populația indigenă care trăia în zonă la acea vreme. Piesele de lemn, lăsate în urmă în această așezare, proveneau de la trei copaci diferiți.

În acele bucăți se aflau inele de copaci – inclusiv o semnătură clară pentru anul 993. Cu un an înainte, oamenii de știință știu că a avut loc o furtună solară masivă, care a eliberat un flux de raze cosmice ce au ajuns pe pământ.

Acest lucru a lăsat în urmă o semnătură vizibilă și distinctă în inelele copacilor pentru anul 993.

„Creșterea semnificativă în producția de radiocarbon care a avut loc între 992 și 993 d.Hr. a fost detectată în arhivele inelelor din copaci din întreaga lume”, a spus Michael Dee, autor principal al studiului și profesor asociat de cronologie a izotopilor la Universitatea din Groningen din Olanda.

Toate cele trei obiecte din lemn arată aceeași semnătură a furtunii solare cu 29 de inele de creștere înainte de marginea scoarței.

„Găsirea semnăturii furtunii solare la 29 de inele de creștere de la coajă ne-a permis să concluzionăm că activitatea de tăiere a avut loc în anul 1021 d.Hr.”, a spus Margot Kuitems, coautor al studiului și cercetător postdoctoral la Universitatea din Groningen.

Un studiu care include aceste descoperiri a fost publicat miercuri în revista Nature.

Stabilirea acestei date sugerează că aceasta este cea mai veche prezență cunoscută a europenilor în America, înaintea lui Cristofor Columb, precum și cea mai veche dovadă a traversării Atlanticului, a spus Dee.

Vikingii au fost, de asemenea, în Islanda și Groenlanda, spre vest, înainte de a ajunge la situl L’Anse aux Meadows.

„Se crede că vikingii s-au aventurat spre vest în căutare de noi materii prime, mai ales lemn”, a spus Dee.

„Călătoria lor între continente pentru astfel de materiale este considerată primul pas în globalizare”, a adăugat el.

Nu se știe încă de câte ori au călătorit vikingii în America și cât timp au stat acolo, dar dovezile actuale arată că a fost probabil o ședere de scurtă durată. Dar apar noi dovezi că vikingii au explorat și zone aflate la sud de Newfoundland, în timp ce se aflau în America.

Date despre prezența vikingilor în America se găsesc în Epopeile Islandeze, dar aceste povești au fost scrise la câteva secole după ce s-ar fi petrecut evenimentele. Aceste povești, pline de note fantastice, indică, de asemenea, potențiale întâlniri între vikingi și indigenii din America. Unele dintre aceste evenimente au fost descrise ca prietenoase, iar altele – violente.

Dar găsirea unor dovezi arheologice solide care să susțină aceste povești a fost mult mai dificilă.

Folosirea evenimentelor care au generat raze cosmice ar putea ajuta cercetătorii să studieze și să dateze alte situri istorice despre care se crede că sunt de origine vikingă sau medievală, deoarece există cel puțin două evenimente care au avut loc în această perioadă, în 775 și 993. Cercetătorii încearcă, de asemenea, să urmărească alte furtuni solare și, până acum, ei au confirmat încă una care a avut loc în 660 î.Hr.