Vicepreședintele PNL i-a cerut lui Valentin Popa să renunțe la aberația instituirii unui manual unic

0
1045

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu i-a cerut duminică ministrului Valentin Popa să renunțe la aberația instituirii unui manual unic și a unei edituri unice și să revină la mecanismul prin care profesorii, părinții și elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri, scrie Mediafax.

“Cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, greșelile flagrante din manualele de geografie și istorie de clasa a VI-a, realizate de Editura Didactică și Pedagogică, arată că instituirea unei edituri de stat care să gestioneze manualele școlare, câte unul pentru fiecare materie de studiu, ca pe vremea lui Ceaușescu, a fost una dintre cele mai mari erori ale guvernării PSD. Nu este vorba doar despre risipa din fonduri publice, în condițiile în care au fost tipărite deja circa 150.000 de exemplare care conțin erorile de geografie amplu mediatizate. Problema cea mai mare este aceea că elevii vor primi informații greșite, din moment ce manualele nu vor fi retipărite, urmând să fie remediată doar varianta electronică. Mai mult, nu există absolut nicio răspundere la nivelul ministerului Educației pentru gravele greșeli, în condițiile în care acesta a primit aviz științific favorabil! Prin acest eșec răsunător, ministerul Educației a dovedit că este incapabil să gestioneze un asemenea efort, iar actul educațional, elevii și profesorii sunt cei care au de suferit de pe urma acestui demers. În plus, cu aceeași non-șalanță iresponsabilă, Editura Didactică și Pedagogică “își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”. Cu alte cuvinte, editura de stat și ministerul nu știu dacă și alte manuale mai conțin greșeli. Soluția pe care o propune PNL este aceea ca ministrul Valentin Popa să renunțe la aberația instituirii unui manual unic și a unei edituri unice și să revină la mecanismul prin care profesorii, părinții și elevii puteau alege dintre mai multe manuale de la mai multe edituri. E un principiu de bază al economiei de piață acela că prin competiție se asigură calitate, iar educația nu este o excepție de la această regulă”, a transmis vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu într-un comunicat de presă.

Plenul Senatului a adoptat pe 22 mai, în calitate de for decizional, Legea manualelor şcolare cu 75 de voturi “pentru”, 23 „împotrivă” şi 2 abţineri.