Vești bune: Bojdeuca ”Ion Creangă” intră în proces de restaurare – investiția este de 1,7 milioane de euro

0
823

Bojdeuca scriitorului Ion Creangă din cartierul Țicău, municipiul Iași, va fi restaurată. Consiliul Județean (CJ) Iași a obținut o finanțare de 1,7 milioane de euro pentru restaurarea clădirii în care a locuit marele scriitor.

Proiectul va fi derulat în colaborare cu orașul Fălești, Republica Moldova, în baza unui program de vecinătate, potrivit informațiilor publicate de BZI.ro.

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași a anunțat că, recent, a fost semnat contractul legat de finanțarea investiției.

A fost semnat contractul de grant, în valoare de 1,7 milioane de euro, prin care se va restaura Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău. Investiția va fi realizată în cadrul proiectului «Călător pe Meridiane Culturale». Alături de acest muzeu va fi reabilitat Muzeul de Istorie și Etnografie «Lazăr Dubinovschi», dar și drumul istoric de acces Ștefan cel Mare, din orașul Fălești, Republica Moldova. Proiectul va fi realizat prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, parte din Programul Operațional Comun România – Republica Moldova”, a menționat Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași.

Clădirea se află în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

Din cele 1,7 milioane de euro, CJ va beneficia de 1,5 milioane de euro ca finanțare nerambursabilă. Bojdeuca în care a locuit scriitorul Ion Creangă a devenit primul muzeu memorial din România, fiind deschis în 1918.

Finanțarea nerambursabilă este de 1.500.000 de euro, iar perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni. Fiind primul muzeu literar din România, inaugurat în anul 1918, și cel mai vizitat muzeu din Iași, mă bucur că, în sfârșit, putem restaura acest obiectiv. Nu va fi restaurat doar ca o colecție de obiecte vechi și originale, ci ca o oglindă și ca un întreg univers al vieții și al operei marelui scriitor Ion Creangă”, a mai spus Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași.

Casa scriitorului Ion Creangă s-a degradat de la an la an. Construită în anul 1842, căsuța din Țicău a devenit la 15 aprilie 1918 primul muzeu memorial din România. Bojdeuca necesită acum intervenții la structura de rezistență, pentru că zona în care este amplasată e afectată de alunecări de teren.
Acoperișul clădirii, din draniță, este, de asemenea, deteriorat. Sunt necesare și montarea unor sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, refacerea instalației electrice în interior și amplasarea unui sistem de iluminat exterior. Se impun dotări moderne de iluminare a spațiilor muzeale. Vor fi modernizate și anexele din jurul bojdeucii, conform proiectului.