Președintele SUA Joe Biden a reafirmat marți angajamentul Statelor Unite pentru articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, care statuează că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor, într-o convorbire telefonică avută cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de CaleaEuropeană.ro, Biden i-a mulțumit lui Stoltenberg “pentru conducerea fermă a Alianței și și-a transmis intenția de a consulta și a colabora cu aliații asupra întregii game de preocupări de securitate comune, inclusiv Afganistan, Irak și Rusia”.
“Președintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru apărarea colectivă în temeiul articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord și a subliniat angajamentul său de a consolida securitatea transatlantică”, mai arată sursa citată. Angajamentul asumat de Biden vine să completeze direcția anunțată de noua de administrație în favoarea alianței transatlantice, spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump, care și-a afirmat angajamentul SUA pentru articolul 5 la cinci luni distanță de la preluarea mandatului, într-o conferință de presă, la Washington, cu președintele României.
Conform administrației americane, Joe Biden a subliniat, de asemenea, importanța valorilor comune, a consultării și a capacităților pentru a consolida descurajarea și a contracara amenințările noi și emergente, inclusiv schimbările climatice și securitatea sănătății globale.
Într-o postare separată pe Twitter, secretarul general al NATO a subliniat că mandatul lui Joe Biden este “un nou capitol pentru alianța noastră transatlantică” și a indicat că îl așteaptă cu nerăbdare pe acesta la summitul NATO.
Joe Biden ar urma să efectueze în prima parte a acestui an o vizită la Bruxelles pentru a participa la Summitul NATO, consacrat rezilienței împotriva ascensiunii Chinei și agresivității Rusiei, dar și revitalizării Alianței printr-un nou Concept Strategic. Tot la Bruxelles, Biden este așteptat de liderii UE să participe la un summit extraordinar cu șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.
După instalarea sa în funcție, Joe Biden a discutat deja la telefon cu patru importanți lideri euro-atlantici – prim-ministrul Canadei, prim-ministrul Marii Britanii, președintele Franței și cancelarul Germaniei – cărora le-a transmis angajamentul său pentru multilateralism, alianța transatlantică, NATO, un parteneriat UE-SUA și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia.
De asemenea, Biden a mai discutat la telefon și cu președintele Mexicului.
Casa Albă a informat că în aceeași zi în care a discutat cu secretarul general al NATO, președintele SUA a avut prima sa convorbire telefonică și cu președintele rus Vladimir Putin.