Vaccinul antigripal, inexistent în farmaciile din Iaşi: “Am fost la şapte farmacii, nu gasim acest vaccin”

0
1127

Update: Alte trei persoane au murit din cauza gripei, de data aceasta fiind vorba despre trei bărbaţi din Iaşi, Vrancea şi Hunedoara, care nu erau vaccinaţi antigripal. Numărul deceselor din cauza virusului a ajuns la 61.

Anunţul făcut recent de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prin care se declară epidemie de gripă în România, a pus ieşenii pe jar. În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Audiovizualului a trimis, ieri, o înştiinţare obligatorie către toate instituţiile media să îndemne românii să-şi facă acest vaccin. Surpriza vine însă din partea farmaciilor din Iaşi, care nu dispun de acest vaccin.

“Am fost în acestă dimineaţă la şapte farmacii din cartierul Tătăraşi şi toate mi-au spus acelaşi lucru. Nici una nu dispune de acest vaccin. Am înţeles că stocurile sunt epuizate din luna decembrie şi că ar urma să vină un lot de 30 mii de vaccinuri, dar care vor fi distribuite doar medicilor de familii”, a spus Marius A., locuitor din cartierul Tătăraşi.

În mod normal, vaccinul se eliberează din farmacii cu reţetă de la medicul de familie iar un vaccin costă în jur de 50-60 de lei.

Nici în zona Cantermir nu se gaseşte acest vaccin. “Nu mai avem vaccinuri pe stoc. Ieri s-au dat ultimele două”, a precizat angajatul unei farmacii din Cantemir.

Situaţia este similară în toată ţara, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populația cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.

Din cele 1,3 milioane doze achiziționate inițial, mai sunt aproximativ 12.000 de doze.

Pentru persoanele din grupele de risc – bolnavi cronici, gravide, persoane peste 65 de ani şi personal medical – Ministerul Sănătăţii asigură vaccinul. Din aceste categorii fac parte în jur de 3 milioane de romani.

“Vaccinarea trebuie în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusuri gripale. Vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații și chiar deces“, au comunicat reprezentanţii DSP Iaşi.