PSD și USR-Plus împart în comun multe gândiri și proiecte, scrie EVZ.ro.
Cele două formațiuni susțin aceeași măsură fiscală în programele lor de guvernare 2020-2024, respectiv zero impozit pe salariul minim pe economie. De precizat, nici PNL, nici PMP, nici UDMR nu au propus această măsură, considerată de analiștii economici ca fiind de stânga și nesustenabilă financiar.
Zero impozit pe salariul minim = 51 de miliarde de lei gaură în buget
USR-Plus se revendică a fi de „centru-dreapta modern”, conform programului lor politic, dar o parte importantă a politicilor lor economice incluse în programul de guvernare 2020-2024 cu care se prezintă la alegerile din 6 decembrie sunt de stânga. „Zero taxe pe salariul minim” este titlul unui capitol din programul USR-Plus. Identic cu cel al PSD.
„Este o măsură de stânga, populistă. Propunerea USR-Plus de scutire de impozit și contribuții pe salariul minim pe economie (2230 lei) este, de fapt, o deducere personală de bază valabilă pentru toate salariile, indiferent de valoarea lor, salarii medii, mari sau foarte mari. Impozitul curent ar urma să se calculeze doar pentru sumele din salarii ce depășesc nivelul salariului minim. Impactul net al măsurii ar fi de aproximativ 51 de miliarde de lei, imposibil de acoperit” au comentat analiștii economici.
Specialiștii insistă că propunerea USR-Plus este „o pomană socială” pe care o vor suporta restul contribuabililor deoarece bugetul țării este, în prezent, grav avariat de criza generată de pandemie, deficitul este de 9% iar gaura în buget, de 51 de miliarde de lei pe an, care s-ar creea în urma aplicării acestei măsuri este insurmontabilă. Pentru ca ea să fie acoperită, guvernul ar fi nevoit să crească alte taxe, alte costuri care ar apăsa pe toți contribuabilii.
Ar fi mai rău ca în cazurile SAFI și FNI
O altă propunere din programul de guvernare al USR-Plus este privită ca fiind nu doar populistă ci și coercitivă la adresa factorului economic privat. Fapt care a produs o alertă între specialiștii în economie în ceea ce privește tipul de gândire al liderilor Alianței USR-Plus.Propunerea cu titlul „Gazele din Marea Neagră contribuie la pensile românilor”. USR-Plus vrea ca veniturile obținute din exploatarea gazelor din Marea Neagră să fie investite în pilonul II de pensii.
Propunem ca fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) să investească cel puțin 50% din suma provenită din produse financiare (acțiuni și obligațiuni) emise de companii care investesc, în proiecte viabile din energie: centrale în cogenerare, energie regenerabilă” etc.
„Aceste investiții vor contribui la tranziția energetică către o economie mai puțin bazată pe combustibili poluanți și ar fi o sursă importantă de finanțare pentru sustenabilitatea sistemului de pensii private”, susțin liderii USR-Plus în programul lor de guvernare.
Specialiștii insistă că nu poți impune administratorilor de fonduri de pensii private, administratori care sunt entități private, unde să investească. Adică să le impui să investească 50% din afacere în scenarii neclare. Așa se prăbușesc fondurile. Asta o făcea PSD și clientela lui sau o practică statele cu administrații de stânga” au comentat specialiști în economie.
Dacă PSD este binecunoscut ca fiind vedeta clasei politice de 30 de ani în promisiuni fanteziste și populiste, propunerea USR-Plus, similară cu a PSD, referitoare la zero impozit pe salariul minim poate părea multora de neînțeles.Oamenii nu au timp să citească programele de guvernare expuse de partide pe site-uri. Preiau doar mesajele electorale, revoluționare, care seduc facil alegătorii.
Acțiunile comune în Parlament între USR și PSD sau parteneriatele politice încheiate în Consiliile Județene sau în Consiliile Locale din țară între Alianța USR-Plus și PSD sunt publice. Faptul că USR și Alianța USR-Plus au recurs laparteneriate cu PSD confirmă o practică politică veche. Dar infirmă categoric mesajul seducător propagat de liderii Alianței USR-Plus cu insistență: noi suntem altfel, suntem proaspeți, toți ceilalții sunt vechi și răi.