Uniunea Europeană a interzis luni seară ca avioanele din Belarus să mai intre în spaţiul comunitar

0
495

Uniunea Europeană a decis să interzică companiilor aeriene bieloruse să intre în spaţiul comunitar după ce duminică un zbor a fost deviat spre Minsk și a fost arestat un jurnalist disident, relatează HotNews.ro.

La o întâlnire la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre au spus, de asemenea, companiilor aeriene din UE să nu zboare peste Belarus și au promis sancțiuni economice suplimentare.

Forţele din Belarus au oprit un avion pentru a-l aresta pe Roman Protasevich

Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, se afla într-un zbor din Grecia către Lituania, care a fost redirecționat asupra unei presupuse amenințări cu bomba. Țările occidentale au acuzat Belarusul de „deturnarea” avionului Ryanair. Acum a apărut un videoclip despre Protasevich care pare să fi fost înregistrat sub constrângere de la detenția sa pe aeroportul din Minsk.

În clip, care a fost publicat luni seară, jurnalistul a spus că se află într-o stare bună de sănătate și se pare că a mărturisit infracțiunile de care fusese acuzat de statul bielorus. Dar activiștii, inclusiv principalul lider al opoziției din țară, au criticat videoclipul și au sugerat că Protasevici se află sub presiune pentru a admite săvârșirea unor acte greșite.

Președintele SUA, Joe Biden, a descris acțiunile autorităților din Belarus ca „scandaloase”, spunând că sunt „atacuri rușinoase atât împotriva disidenței politice, cât și a libertății presei”.

Tatăl lui Protasevici a declarat că se teme că fiul său poate fi torturat.

Dmitri Protasevici a declarat luni că se „teme cu adevărat” de modul în care fiul său va fi tratat de autoritățile din țara sa natală. „Sperăm că va face față. Ne este teamă să ne gândim chiar la asta, dar este posibil să fie bătut și torturat. Ne este frică de asta”, a spus el într-un apel video, scrie bzi.ro.

„Suntem într-adevăr șocați și foarte supărați”, a spus el. „Acest gen de lucruri nu ar trebui să se întâmple în secolul 21 în inima Europei.

„Sperăm că întreaga comunitate internațională, inclusiv Uniunea Europeană, va pune presiuni fără precedent asupra autorităților. Sperăm că presiunea va funcționa și autoritățile vor realiza că au făcut o greșeală cu adevărat mare”.

Klaus Iohannis, președintele României, a menţionat că va discuta despre situaţia din Belarus

Președintele Klaus Iohannis a menţionat, într-o declaraţie de presă faptul că, în interiorul Uniunii Europene se va pune pe masă discuţia despre ce s-a întâmplat în Belarus:

Începe peste câteva minute (n.red. 23 mai 2021) o sesiune extraordinară a Consiliului. Avem teme importante, care vor fi discutate în această seară și mâine toată ziua. Se va discuta despre evoluția pandemiei. Prima temă este certificatul COVID, un certificat digital, care trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni, într-un timp cât se poate de scurt. (…). Vom discuta și despre sitația avionului deturnat din Belarus. Ceva nemaiîntâlnit, trebuie să discutăm despre sancțiuni, investigații, vor fi discuții extrem de complicate”, a declarat Klaus Iohannis.

Cum s-au desfășurat evenimentele duminică?

Bielorusia a trimis un avion de luptă pentru a forța zborul Ryanair FR4978 – care plecase din capitala Greciei, Atena și se îndrepta spre Vilnius, în Lituania -, pentru a ateriza, susținând că există o amenințare cu bomba. A aterizat în capitala Minsk la 13:16 ora locală (10:16 GMT) duminică.

Apoi, poliția l-a luat pe Protasevici atunci când au debarcat cei 126 de pasageri ai avionului. Activistul, despre care martorii au spus că este „super speriat”, a fost arestat împreună cu iubita să Sofia Sapega. Mama iubitei Sapega a declarat pentru BBC că tânăra de 23 de ani a fost dusă la închisoarea din Minsk, adăugând că ultimul cuvânt pe care a reușit să-l scrie pe contul ei de mesagerie WhatsApp a fost „Mami”. Acuzațiile împotriva ei sunt neclare.