UE dorește suspendarea taxelor vamale reciproce cu SUA timp de șase luni

0
643

Uniunea Europeană a sugerat suspendarea tarifelor impuse asupra importurilor de miliarde de dolari din SUA pe o perioadă de șase luni, a declarat sâmbătă Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru comerț, într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel, citată de CaleaEuropeană.ro.

Acest lucru ar depăși o suspendare de patru luni convenită în martie și ar transmite un semnal că Bruxelles-ul caută un compromis în disputa veche de 16 ani privind subvențiile pentru aeronave.

„Am propus suspendarea tuturor tarifelor reciproce timp de șase luni pentru a ajunge la o soluție negociată”, a declarat Dombrovskis pentru Der Spiegel. „Acest lucru ar crea un spațiu necesar de respiro pentru industrii și lucrători de pe ambele maluri ale Atlanticului”, a adăugat el.

În martie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele american Joe Biden au convenit suspendarea, „ca simbol al unui nou început”, a tarifelor impuse de UE și SUA în contextul disputelor Airbus-Boeing pentru o perioadă de 4 luni.

Suspendarea tarifelor permite ambelor părți să se concentreze asupra rezolvării acestei dispute de lungă durată. De asemenea, oferă un impuls important exportatorilor din UE, deoarece SUA au primit autorizatția din partea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)  să ridice tarifele la 7.5 miliarde de dolari din exporturile UE către SUA . În mod similar, tarifele UE au fost impuse la aproximativ 4 miliarde de dolari din exporturile americane în UE.

Dombrovskis a mai spus că UE va monitoriza îndeaproape legile „Buy American” ale președintelui SUA Joe Biden, care prevăd atribuirea exclusivă a contractelor publice din SUA firmelor americane.

„Obiectivul nostru este să promovăm piețe de aprovizionare cât mai deschise în întreaga lume”, a mai declarat oficialul european pentru Der Spiegel.

În 2018, Organul de Apel  al OMC a constatat că UE și statele sale membre nu au respectat pe deplin deciziile anterioare ale organizației cu privire la subvențiile UE acordate producătorului de aeronave Airbus. De asemenea, în martie 2019, Organul de Apel a confirmat că SUA nu au luat măsurile corespunzătoare pentru a se conforma normelor OMC privind subvențiile acordate producătorului de aeronave Boeing.

În octombrie 2019, OMC a autorizat SUA să ia măsuri de represalii împotriva exporturilor europene în valoare de până la 7.5 miliarde de dolari, iar SUA au impus aceste tarife la 18 octombrie 2019. Între timp, statele membre ale UE în cauză au luat toate măsurile necesare pentru a asigura respectarea deplină a legislației.

În octombrie 2020, OMC a autorizat UE să adopte contramăsuri similare cu privire la exporturile americane în valoare de 4 miliarde USD ca reacție la subvențiile ilegale acordate de SUA producătorului de aeronave Boeing. UE a solicitat un acord cu Statele Unite care ar fi permis UE să evite impunerea acestor tarife, însă SUA la acea vreme nu era pregătită să accepte o înțelegere negociată care să includă eliminarea imediată a tarifelor impuse de partea americană. Astfel, UE a decis la 9 noiembrie 2020 să impună măsuri de represalii. Ca urmare, la 31 decembrie 2020, SUA au modificat perioada de referință pentru calcularea sancțiunilor sale, crescând astfel substanțial gama de produse din UE supuse tarifelor.