Studenţii USAMV experimentează condimentarea cărnii cu esenţe exotice

0
921

Studenţii Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) experimentează împreună cu profesorii îndrumători cele mai potrivite condimente exotice ce ar putea fi folosite la produsele din carne, scrie presa locală.

În atelierele de microproducţie procesare carne, studenţii de la specializările pentru Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism au în lucru mai multe probe de carne, pentru care au folosit diverse combinaţii de condimente exotice precum: curcumina, ghimbir, tarhon, oregano, rozmarin, fenicul, curry, coriandru, chimion.

„Probele pe care le facem noi în această perioadă au ca scop final brevetarea de noi produse. Practic, am încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar şi pentru a creşte apetitul atunci când vorbim de consum. Am sesizat că este nevoie pe piaţă de astfel de produse şi încercăm să le înlocuim pe cele tradiţionale, usturoi, piper şi boia. Nu ştiu câtă lume se mai regăseşte în acele condimente; încercăm să venim şi cu o altă alternativă a produselor noastre vis a vis de gradul de condimentare, de tot ce se înseamnă frăgezire, pentru a surprinde o structură de maturare corespunzătoare”, a declarat şef lucr. dr. Marius Ciobanu, cadru didactic la disciplina Tehnologia procesării cărnii, de la USAMV Iaşi.

Acesta a explicat că pentru fiecare produs testat s-au folosit câte trei feluri de condimente pentru a putea obţine produse ce ar putea fi introduse în piaţă. Până la brevetarea noilor condimente obţinute la USAMV Iaşi, o parte dintre studenţii aflaţi în ultimul an de studii, au ales ca pentru lucrarea de licenţă să studieze tot acelaşi subiect, al condimentelor exotice potrivite pentru carne. După ce produsele trec de toate etapele tehnologice, aceste sunt testate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale pe care le au studenţii în cadrul activităţilor didactice.