Într-o declaraţie de presă, senatorul PNL Iaşi, Iulia Scântei, subliniază efectele negative generate de reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale.
“Guvernul Dragnea-Dăncilă pune în pericol angajamentele internaționale asumate de România în domeniul cooperării regionale blocând acțiuni importante din agenda politicii externe a Președintelui României, programate în anul 2018, precum Summit-ul Inițiativei celor 3 mări și o serie de evenimente din agenda celor dedicate Președinției Consiliului Uniunii Europene.Sumele necesare organizării la București aSummit-ului Inițiativei celor 3 mări au fost aprobate de Parlamentul României prinLegea bugetului de stat pentru anul 2018. Totodată, Guvernul nu poate invoca că nu cunoaște agenda de politică externă a României întrucât anunțul privind organizarea acestui summit la București în luna septembrie a acestui an a fost făcut încă de anul trecut din luna iulie, la precedentul summit de la Varșovia. Țările membre ale Inițiativei celor 3 mări din regiunea mărilor Baltică, Neagră și Adriatică, au acceptat la summit-ul de la Varșovia, inițiativa Președintelui Klaus Iohannis ca România să găzduiască la București reuniunea anuală din 2018″, a declarat Iulia Scântei.
Până în prezent, conform datelor comunicate de ministrul afacerilor externe, au confirmat prezența la Summit-ul de la București, 9 din cei 12 președinți ai țărilor membre, fiind așteptați să participe și alți înalți oficiali precum Vicepreşedintele SUA, Mike Pence și Președintele Comisiei EuropeneJean-Claude Juncker.
“Dacă o decizie politică internă a Guvernului României precum cea privind rectificarea bugetară negativă a bugetului Administrației Prezidențiale va compromite sau chiar va anula organizarea acestui summit la București, anumite interese economice ale României pe termen mediu și lung vor fi afectate de lipsa de viziune politică a Guvernului Dragnea – Dăncilă. Dacă Summit-ul „Inițiativei celor 3 mări” nu se va mai organiza la București în acest an românii vor pierde șansa a avea aproximativ 900 de kilometri dintr-o autostradă transfrontalieră numită Via Carpatia! Cele 12 țări membre ale Inițiativei celor 3 mări își doresc proiecte regionale majore de dezvoltare economică având ca obiectiv principal conectivitatea infrastructurii în special pe axa Nord – Sud în cele trei domenii strategice: transport, energie și digital. Pe teritoriul României, traseul Via Carpatia nu va ajunge și prin Moldova, din păcate, dar este inadmisibil ca un Guvern să saboteze indirect, prin instrumentul unei rectificări bugetare negative, șansa ca România să beneficieze de un traseu național al acestei autostrăzi transfrontaliere, care poate avea între 462km și 936km. O rută extinsă față de traseul inițial pentru Via Carpatia ar putea fi discutată și aprobată în cadrul Summit-ului de la București”, a mai adăugat Iulia Scântei.