Scrisoare deschisă pentru Maricel Popa: “Ce se întâmplă cu investiția în spitalul mobil pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID 19?”

0
1152

Grupul consilierilor judeţeni PNL Iaşi a transmis un nou set de întrebări preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, pe tema spitalului mobil pentru tratarea pacienţilor bolnavi de COVID-19. Semnele de întrebare vin în contextul în care şeful CJ a adoptat o atitudine precaută în ultima perioadă, cu privire la acest subiect.

Redăm comunicatul de presă trasmis de Romeo Vartă, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL Iaşi:

Domnule Maricel Popa,

Ce se întâmplă cu investiția în spitalul mobil pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID 19?

S-a cam lăsat ceața în ultimele zile peste acest proiect. Nu s-a mai auzit nimic de evoluția lui, deși termenul strâns de implementare și valoarea mare a investiției impun o mai bună  comunicare și  transparență privind derularea procedurilor de achiziție.

Conform condițiilor de participare impuse de procedura de achiziție, compania a cărei ofertă a fost declarată câștigătoare avea obligația să depună, în termen de cinci zile de la semnarea contractului, o garanție reprezentând 1% din valoarea licitată. Dacă marți, pe 20 aprilie, ați semnat contractul,  așa cum ați anunțat public,  înseamnă că până pe 25 aprilie ar fi trebuit plătită garanția de 130.000 euro.

Pentru că au trecut deja 10 zile de la semnarea contractului, iar dumneavoastră sunteți în continuare  evaziv cu privire la acest spital, consilierii județeni  PNL Iași vă cer în mod public să răspundeți la următoarele întrebări:

1. Firma din Turcia a achitat garanția de bună execuție a contractului? Dacă da, când?

2. Consiliul Județean Iași a virat suma de 14,6 milioane euro către Asociația Euronest?

3. Consiliul Județean Neamț a virat  către Euronest cele 3 milioane euro, partea lor de cofinanțare?

4. În cazul în care contractul semnat cu firma din Turcia nu demarează, Euronest are posibilitatea, din punct de vedere legal, să returneze fondurile primite înapoi la CJ?

5. Presupunând că totul va decurge bine și Euronest va obține ulterior finanțare europeană, există posibilitatea legală de a returna banii către Consiliul Județean?

La întrebările noastre anterioare, referitoare la problemele identificate de noi în caietul de sarcini, ne-ați răspuns cu un atac politic mizerabil, evitând răspunsurile concrete. Ce ascundeți de fapt, dle Popa?

PNL Iași a susținut încă din primul moment realizarea spitalului mobil, dar a cerut transparență totală privind procedura de achiziție. Aceste răspunsuri ar fi trebuit prezentate și explicate până acum ieșenilor, pas cu pas, fiind vorba de banii lor, până la urmă.

Dacă spitalul mobil va fi operațional după perioada de vârf a pandemiei, când spitalele din Iași au capacitatea de a asigura tratamentul celor infectați cu noul coronavirus, proiectul spitalului mobil devine un moft, iar banii vor fi risipiți în vânt.

Spitalul mobil nu trebuie să fie un scop în sine, ci o soluție la o problemă stringentă, aceea a supraaglomerarii spitalelor din prima și a doua linie din Iași, în vârf de pandemie. Dacă nu reușește să rezolve această problemă, pur și simplu nu se mai justifică investiția de  milioane de euro în corturi și containere. Poate că ar fi mai bine să facem investiții în spitalele din subordinea Consiliului Județean. Un pat ATI costă  30.000 euro, deci 100 de paturi ATI , cât are spitalul mobil, costă doar 3 milioane euro, deci cu 10 milioane euro mai puțin.

Sperăm ca aceste argumente să fie un subiect serios de reflecție pentru cei implicați în acest proiect, acum, la o lună de la aprobarea lui de către Consiliul Județean, perioadă în care observăm că nu s-a întâmplat nimic concret.