România va oferi asistență financiară pentru sprijinirea jurnalismului independent și a societății civile din Belarus

0
875

Demersurile “condamnabile” ale puterii de la Minsk “nu pot rămâne fără un răspuns adecvat din partea UE”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea participării la reuniunea informală în format Gymnich a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană, care are loc joi şi vineri, la Berlin.

El a afirmat că va susţine “sancţionarea celor vinovaţi pentru abuzurile comise în context electoral şi post-electoral”, în Belarus.

“Situaţia din Belarus continuă să îngrijoreze în cel mai înalt grad şi aici am în vedere inclusiv deciziile recente ale autorităţilor de a reţine, în cursul zilei de ieri, membri ai Consiliului de Coordonare a opoziţiei şi alţi reprezentanţi ai mişcării de protest. Aceste demersuri condamnabile ale puterii de la Minsk nu pot rămâne fără un răspuns adecvat din partea UE. Voi reitera în cadrul discuţiilor cu colegii mei europeni la Berlin susţinerea pentru sancţionarea celor vinovaţi pentru abuzurile comise în context electoral şi post-electoral”, a afirmat oficialul român, potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul reuniunii vor fi dezbătute “cele mai bune metode de a susţine concret societatea civilă, presa liberă şi cetăţenii din Belarus”.

Astfel, îi voi informa pe omologii mei că am demarat procedura pentru alocarea unei contribuţii financiare voluntare în valoare de 100.000 euro din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE şi de Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid), în scopul sprijinirii jurnalismului independent şi a societăţii civile din Belarus“, a arătat şeful diplomaţiei române.

Agenda discuţiilor este amplă, fiind centrată pe dosare importante de politică externă a UE şi, totodată, determinată de evoluţiile recente din vecinătatea Uniunii. Astfel, vor fi abordate, în cadrul sesiunilor de lucru, situaţia din Belarus, relaţiile UE-Turcia, inclusiv în contextul tensiunilor din Mediterana de Est, şi relaţiile UE-Rusia. De asemenea, miniştrii vor avea discuţii pe tema impactului geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global prin raportare la rolul UE în plan internaţional.

Potrivit comunicatului, evoluţiile din Belarus au determinat o reacţie rapidă la nivelul UE, iar discuţiile miniştrilor de externe europeni în format Gymnich vor asigura continuarea dezbaterilor de la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe din 14 august 2020 şi din cadrul Consiliului European extraordinar din 19 august 2020. Miniştrii se vor concentra în special pe măsurile UE de sprijin pentru societatea civilă şi cetăţenii din Belarus, respectiv impunerea de sancţiuni, arată ministerul român de Externe.

De asemenea, miniştrii vor avea un schimb de opinii cu privire la relaţiile UE-Turcia, în contextul menţinerii tensiunilor în Mediterana de Est, pentru a identifica soluţii de depăşire a blocajului actual şi de a reflecta asupra viitorului relaţiilor UE cu acest partener strategic. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera importanţa solidarităţii europene şi necesitatea identificării de soluţii prin mijloace exclusiv paşnice şi a angajării părţilor în negocieri pe baza intereselor lor legitime, cu respectarea dreptului internaţional.

Totodată, relaţiile UE-Rusia vor fi discutate din perspectiva obiectivelor Uniunii Europene, precum şi a modului în care Rusia îşi respectă angajamentele internaţionale. Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) împreună cu statele membre UE vor evalua, în acest scop, rezultatele acţiunilor UE de până în prezent, precum şi modalităţi de ameliorare pe viitor.

Referitor la impactul pandemiei de COVID-19, miniştrii vor încerca, împreună cu SEAE, să identifice provocările geopolitice pentru următorii ani, în condiţiile în care pandemia a avut ca efect provocarea şi respectiv accelerarea unor tendinţe la nivel global, cu impact asupra multilateralismului şi a altor parametri ai relaţiilor internaţionale.

Se va pune accentul pe modul în care UE îşi va putea proteja şi consolida interesele şi influenţa în plan extern. Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanţa măsurării exacte a impactului acestor tendinţe asupra rolului şi posturii globale a UE, identificarea celor care sunt favorabile şi, respectiv contrare intereselor şi obiectivelor Uniunii, în vederea stabilirii măsurilor concrete pe care UE trebuie să le ia pentru apărarea intereselor şi realizarea obiectivelor sale în vecinătate şi în plan global.