Rezultate deosebite obținute de elevii ieșeni la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

0
610

În perioada 26-29 iulie 2021, la Suceava, 107 de elevi (33 înscriși la secțiunea Juniori și 74 la secțiunea Seniori), din 16 județe ale țării, au participat la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, organizată de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică Cygnus.

Potrivit relatărilor bzi.ro, județul Iași a fost reprezentat de doi elevi ai Colegiului Național Iași – Andreea Boldureanu, din clasa a VII-a, la secțiunea Juniori (clasele 5-8) și Sebastian Ioan Tabără, din clasa a XI-a, la secțiunea Seniori (clasele 9-12) -însoțiți de doamna profesor Cipriana Cioclea de la Colegiul Economic Administrativ Iași.

Cei doi elevi au fost selectați pentru a participa la această olimpiadă națională în urma rezultatelor obținute anul trecut (2020) în cadrul Olimpiadei Județene de Astronomie și Astrofizică, fiind primii clasați.

La ediția actuală a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică, Andreea Boldureanu a obținut Premiul I, Medalie de Aur și calificare în lotul de Juniori, fiind coordonată de către prof. Jean Marius-Rotaru (Colegiul Național Iași), prof. Cristina Brînză (Centrul de Excelență de Astronomie și Astrofizică Iași) și prof. Petru Crăciun (Palatul Copiilor Suceava).


Sebastian Ioan Tabără a obținut Mențiune la secțiunea Seniori, fiind coordonat de prof. Oana Păsărică (Colegiul Național Iași) și prof. Cristina Brînză (Centrul de Excelență de Astronomie și Astrofizică Iași).

Pentru elevii participanți, Olimpiada a fost un moment aparte al acestui an școlar.

Pot spune cu certitudine că o astfel de experiență este extraordinară, chiar și în condițiile impuse de pandemie. Am legat prietenii și am întâlnit profesori cu renume în studiul astronomiei și astrofizicii în România. Probele și problemele propuse au fost foarte dificile – însă pe cât de solicitante, pe atât de interesante și creative, punându-ne la încercare – în afară de cunoștiințele de astronomie, astrofizică, fizică – și competențele de matematică, valorificând cultura generală și creativitatea. Am muncit foarte mult pentru această olimpiadă și sunt foarte fericită de rezultatul obținut.”, a mărturisit Andreea Boldureanu.

Celălalt elev participant, Sebastian Ioan Tabără, a adăugat:

Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică a reprezentat un prilej de a-mi putea exprima într-un mod formal și oficial pasiunea și dedicarea față de această știință. Am rămas profund impresionat de rigoarea comisiei științifice a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în toate etapele acestui concurs. Pasiunea, împărtășită de profesori și elevii participanți deopotrivă, a reușit să eclipseze natura esențialmente competitivă a oricărei olimpiade printr-un entuziasm colectiv față de interesul nostru comun: astronomia.

Premianţii Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică, ce au îmbogăţit palmaresul de medalii obţinute de elevii județului Iași în anul şcolar 2020-2021, sunt elevi ai Colegiului Național Iași care au beneficiat de pregătirea oferită de Centrul Județean de Excelență, unitate coordonată de Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Le transmitem felicitări atât lor, cât şi profesorilor coordonatori şi îi încurajăm să își mențină interesul și pasiunea pentru astronomie și astrofizică, domenii fascinante și în continuă dezvoltare”, a menţionat doamna profesor Irina Zamfirescu, inspector școlar pentru fizică în cadrul I.S.J. Iași.