Reuniune extraordinară NATO: România și celelalte state aliate, “îngrijorate grav” de cea mai amplă desfășurare de forțe a Rusiei în vecinătatea estică după anexarea ilegală a Crimeei

0
730

Miniștrii de externe și de apărare din cele 30 de state membre ale NATO au denunțat miercuri cea mai mare comasare de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 la frontierele cu Ucraina exprimându-și “îngrijorări foarte grave”, a transmis secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în urma unei reuniuni extraordinare comune prin videoconferință a 60 de miniștri de aliați marcată de anunțarea deciziei privind retragerea militară din Afganistan.

“Aliații susțin pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și cerem Rusiei să oprească imediată escaladarea, să pună capăt unui model de provocări agresive și să își respecte angajamentele internaționale”, a spus Jens Stoltenberg, într-o conferință comună de presă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și cu secretarul apărării, Lloyd Austin, aflați la Bruxelles în contextul deciziilor privind Afganistan.

Potrivit unui articol CaleaEuropeană.ro, mesajul lui Stoltenberg a fost dublat de șeful diplomației americane, Antony Blinken declarând că “ceea ce mi-a frapat a fost, în ședința Consiliului Nord-Atlantic, că toți cei 30 de aliați și-au exprimat îngrijorarea și hotărârea în cere Rusiei să ia măsuri pentru dez-escaladarea tensiunilor pe care le creează”.

La rândul său, secretarul apărării Lloyd Austin a făcut un apel la Rusia să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. “Ne-am angajat să asistăm Ucraina în nevoile sale de autoapărare”, a completat el.

De altfel, potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei.

Prezent la reuniune, șeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a exprimat, preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră. 

“Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat poziţia principială a României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. Totodată, a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră. De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianţă a situaţiei de securitate şi, mai ales, a implicaţiilor acesteia asupra securităţii euroatlantice, precum şi a continuării măsurilor de asigurare a descurajării şi apărării în regiunea Mării Negre”, a precizat MAE.

Administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii între Ucraina şi Rusia. Astfel, liderul american a avut marți o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, în care a subliniat “angajamentul de neclintit” al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi şi-a exprimat “îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană”, chemând Rusiei să dezamorseze tensiunile. Pe același subiect, șeful diplomației americane Antony Blinken a avut marți, la NATO, o întrevedere cu omologul ucrainean, în care secretarul de stat a afirmat, asemenea lui Biden, sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei. În aceeași notă, miniştrii de externe ai G7 şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au îndemnat luni Rusia să pună capăt “provocărilor” sale şi să se angajeze în “dezescaladare” la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe.

Subiectul a fost discutat miercuri la NATO în cadrul unei reuniuni multilaterale de secretarul de stat al SUA cu omologii săi din Regatul Unit, Germania, Franța și Italia, dar și la Berlin de secretarul american al apărării și ministrul german al apărării. În același spirit, Antony Blinken a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul de externe al Ucrainei, acesta din urmă fiind primit pentru convorbiri oficiale și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, în timpul unei audieri în Senatul SUA privind bugetul Pentagonului, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, generalul Tod Wolters, a afirmat marți că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să răspundă cu toată forța alianței transatlantice agresiunilor Rusiei, în cazul în care postura de disuasiune și apărare, creată pentru a răspunde agresiunii rusești în vecinătatea estică a NATO, va eșua.