Rețeaua fraudărilor interne în USR Diaspora. „Partidul schimbării”, mai ticălos decât „ciuma roșie”. Voturi cumpărate, camuflate în cotizații

0
7690

USR Diaspora este prinsă în miezul unui uriaș scandal. Mai mulți exponenți scoși în față la parlamentarele de peste o lună sunt acuzați că au cumpărat voturi de la membri, plătindu-le acestora cotizațiile și sugerându-le pe față cu cine să voteze. Un conflict similar există și în filiala ieșeană a USR, acolo unde Cosette Chichirău, proaspăt declarată în stare de incompatibilitate, a declanșat “noaptea cuțitelor lungi”, executându-și opozanții pe la spate, scrie o publicație locală.

În urma unei sesizări a forului de control a USR Diaspora, cu privire la plata cotizației din partea unor membri în condiții suspecte, mai mulți membri au ținut să facă publice infracțiunile și mârșăviile care au loc în interiorul acestui partid în care românii și-au pus speranțe deșarte.

“Din mai multe motive personale, nu am mai avut calitatea de membru activ de aproximativ un an și jumătate. Am încetat să mai cotizez și, în mod direct și firesc, să dețin responsabilități  sufragistice în cadrul USR. Totodată am considerat că este necesar să continui să mențin un contact minim cu singura formațiune politică din România care este net mai competentă decât celelalte principale formațiuni  în a ridica nivelul uman/moral și profesional din sfea politicii noastre. Astfel, am decis să rămân un membru pasiv, din păcate. Această  circumstanță este de luat în calcul pentru a explica următorul incident. Am avut surprinderea de a fi contactat la sfârșitul lunii septembrie 2020 de către colegul de filială Iulian Lorincz, aflat în postura de candidat la alegerile interne pentru a determina lista deputaților și senatorilor USR pentru alegerile parlamentare. Mi-a explicat concret că sunt în situația explicată anterior și că s-a efectuat plata cotizației către mine. I-am replicat că nu e nevoie și i-am spus că îi voi plăti ulterior. Lorincz mi-a spus că nu este necesar să efectuez nicio plată, ca mai apoi să-mi recomande să îi ofer votul principal, de 3 puncte, lui și colegului Radu Mihail, candidat la Senat. Această abordare mi-a inspirat un comportament imoral, necorespunzător standardului de conduită politică la care suntem supuși de către exigența electoratului nostru, ci mai degrabă asemănător cu vechile practice politice. În consecință, nu am urmat aceste recomandări, ci am votat după ce am evaluat oferta tuturor candidaților”, a declarat Andrei Ionuț  Năstastă, membru în USR Diaspora în Alicante, Spania.

Potrivit surselor 7Est din USR Diaspora, plăți la acest mod, cotizații plătite contra voturi s-au efectuat de pe același cont bancar în conturile mai multor membri USR, fapt pentru care la acest moment are loc o anchetă internă cu privire la aceste incidente.

Dictatura neamurilor și a grupurilor de presiune din USR Această fraudă orchestrate de noul grup de la conducerea USR Diaspora, par a fi o stare de fapt generalizată.  Senatorul Dan Lungu susține că lipsa justiției interne din USR încurajează proliferarea autobuzelor de vot.  În urma atenționării asupra metodei de vot interne folosită de USR Iași pentru desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare, Senatorul USR Dan Lungu explică și în ce anume constă aceasta, când anume este practicată și care sunt metodele conducerii de a controla majoritatea internă prin intermediul ei și de a ține sub control numărul votanților. Totodată, acesta semnalează faptul că deși transformată deja într-un mecanism cunoscut în partid la nivel național și reclamată în mod repetat la forurile competente, aceasta nu este sancționată și riscă să se transforme într-un adevărat cancer al cumetriilor de partid.

„Metoda autobuzului este o metodă care a fost folosită în alegerile interne ale USR și ea nu poate fi pusă în practică decât de cei aflați la conducere. În principiu, funcționează așa: se aduce în partid un grup de oameni siguri, cu ajutorul cărora se controlează votul prin faptul că toți urmează să voteze urmând orbește o listă primită – un grup electoral organizat, am putea spune. El este format în principiu de membri ai familiei, rude, angajați, vecini de bloc, prieteni vechi fără un interes politic, dar dispuși să dea o mână de ajutor în numele camaraderiei. Cei mai mulți dinte ei sunt admiși ca membri cu câteva luni sau săptămâni înainte de alegeri. Unii rămân în conservare și pentru alte alegeri, alții dispar, urmând a fi înlocuiți la următoarele alegeri”, susține Dan Lungu.

Majoritatea membrilor din autobuz nu participă la viața internă de partid, nu sunt prezenți pe grupurile de dezbateri și de comunicare, nu dau nicio mână de ajutor în campanie, nu strâng semnături. Ei au  fost aduși exclusiv pentru a vota. Numele unora nici măcar nu este cunoscut decât de cei din conducere, fiindcă registrul electoral și procesele verbale cu admiterea membrilor sunt ținute la secret, sub pretextul protecției datelor personale. Absenți și bine ascunși de către conducere, acești membri fantomatici par că se află într-un “autobuz cu geamuri fumurii”, dincolo de care membrii obișnuiți nu pot vedea nimic. Ei nu coboară de acolo decât în ziua alegerilor, când primesc o listă cu nume pe care trebuie să le voteze. Asta se poate vedea ușor după aceea în buletinele de vot, când putem constata că aproape o sută dintre ele au fix aceeași configurație a opțiunilor bifate, ceea ce statistic este imposibil.

“Desigur, nu e nimic ilegal să-ți inviți mama, rudele sau prietenii să adere la partidul din care faci parte, dar când toate aceste persoane sunt absente din viața partidului și nu apar decât în ziua votului, ba chiar mai mult, unele se află în fruntea listei de delegați sau de candidați, avem o problemă. Una de concurență neloială. În fond, avem de-a face cu o construcție premeditată a inegalității de șanse a membrilor de bună credință. Or, asta nu e politica altfel pe care o proclamăm. În plus, procedeul anihilează pluralismul și libera exprimare, ceea ce practicat la nivel macro ar duce la dictatură”, susține senatorul USR.

Fantomele care conduc partidul din umbră

Toți acești membri din autobuz nu doar că sunt absolut neinformați cu ce se întâmplă în partid, dar ei nu sunt accesibili candidaților pentru a li se aduce la cunoștință programul electoral. Sub pretextul GDPR, nu se pune la dispoziție adresa de mail sau numărul de telefon, iar la dezbateri pur și simplu nu sunt invitați. E greu să convingi pe cineva căruia nu ai posibilitatea să-i adresezi un cuvânt. De asemenea, Ca să este imposibil să convingi pe cineva despre care nu știi că există.

“Constituirea autobuzului de către cei aflați la conducere se face simultan cu controlul atent al noilor intrări în partid: de exemplu, cei care sunt suspectați a avea prea mulți prieteni comuni pe rețelele de socializare cu membrii USR din opoziție sunt amânați cu admiterea. Dacă mai scapă înăuntru independenți, sunt atent informați despre cât de răi sunt cei din opoziție Desigur, toate acestea sunt posibile printr-un șir lung de mici sau mari abuzuri. Chiar reclamate la forurile competente din partid, aceste abuzuri sunt ignorate în proporție de 90%. Lipsa justiției din partid nu face decât să încurajeze proliferarea autobuzelor de vot, iar un șir lung de ilegalități care par minore se transformă într-un adevărat cancer al cumetriilor de partid. În fond, tolerarea abuzurilor face ca un fapt normal – să-ți inviți rudele și prietenii în partid – să se transforme într-un mecanism nedemocratic, prin instrumentalizarea unor oameni și ale unor relații frumoase cum sunt rudenia sau prietenia. Dacă justiția din partid nu-și va face treaba, micile celule canceroase ale abuzurilor din filiale se vor transforma în metastaze”, a explicat Dan Lungu, senator USR de Iași.

Contestații la Tribunal și demisii

După ce Cosette Chichirău, deputata USR de Iași cercetată de ANI pentru că a îndeplinit funcția de administrator al unei companii americane concomitent cu cea de deputat în Parlamentul României, a stabilit după bunul plac, lista pentru alegerile parlamentare, mai mulți membri ai USR-PLUS s-au hotărât să conteste la Tribunalul Iași aceste liste. Printre cei care au contestat listele lui Chichirău, pe motiv că încalcă statutul Alianței USR-PLUS se număra Adrian Ciprian Bostan, Ovidiu Bunea, Eugen R. Negru, Mădalina Mirela Popescu, Monica Zănoagă, Mihai Lupu, Diana Iuliana Tatiana Trenchea și Ștefan Narcis Pascaru.

La rândul său, Dan Lungu și-a anunțat retragerea candidaturii depuse pentru mandatul de senator la alegerile parlamentare care urmează să se desfășoare în luna decembrie a acestui an. Unul dintre motive a fost și acela că justiția internă în USR este realmente paralizată, iar accesul la butoane este în mâinile unor grupuri de interese care au deturnat principiile și valorile USR-PLUS.