Rata de natalitate din China s-a prăbuşit anul trecut la cel mai scăzut nivel istoric, cel puţin din 1978 încoace, potrivit datelor oficiale publicate luni, pe fondul incertitudinilor privind viitorul şi costul educaţiei, informează AFP, citată de Agerprese.
Gigantul asiatic se confruntă cu o criză demografică, cauzată de îmbătrânirea rapidă a populaţiei active, încetinirea economică şi cea mai scăzută creştere demografică în decenii.
Rata de natalitate a celei mai populate ţări din lume era de 7,52 de naşteri la 1000 de persoane în 2021, potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS). Această rată era de 8,52 la 1000 de persoane în anul 2000.
Acesta este cel mai scăzut nivel cel puţin din 1978 încoace, anul când gigantul asiatic a început să publice statistici anuale.
China şi-a relaxat politica de limitare a naşterilor în ultimii ani. Din 2016, ţara asiatică a autorizat cuplurile să aibă doi copii, apoi trei, de anul trecut. Însă aceste decizii nu au dus la un boom al naşterilor. Cuplurile au mari ezitări în a-şi mări familia, pe fondul creşterii costului vieţii, a locuinţei şi mai ales a educaţiei copiilor.
În 2021, China a înregistrat 10,62 milioane de naşteri, potrivit datelor oficiale. Rata sporului naţional al populaţiei a scăzut la 1,34 la 1000 de locuitori anul trecut, comparativ cu 1,45 în 2000.
„Provocarea demografică este bine cunoscută, însă viteza îmbătrânirii populaţiei este în mod clar mai rapidă decât s-a prevăzut”, a declarat Zhiwei Zhang, economist-şef la Pinpoint Asset Management.